תרבות חזותית וחומרית: איש סגל

ברטל אליה, דר'

דר' אליה ברטל, מלמדת כיום במחלקה להיסטוריה ותיאוריה באקדמיה לאמנות ולעיצוב - בצלאל ובמסלול לאמנות יהודית באוניברסיטת בר אילן.
קורסיה עוסקים באמנות ישראלית, באמנות מודרנית ופוסט מודרנית ובפילוסופיה של האמנות.
עבודת הדוקטורט שלה - "השפעת הפילוסופיה הניטשיאנית על שירתו האקספרסיוניסטית של אורי צבי גרינברג" - היא עבודה בעלת אופי בין-תחומי והיא משקפת מחקר המשלב מספר תחומים: פילוסופיה, ספרות ואמנות.
השכלתה האקדמית, כוללת תואר ראשון בתולדות האמנות והיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת חיפה. לימודים לתואר שני בתולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב ותואר שני בהצטיינות בספרות עם ישראל, באוניברסיטת בר אילן. תואר שלישי באוניברסיטת בר אילן.

תחומי ההתמחות המדעיים של דר' אליה ברטל הם כדלהלן:

אמנות מודרנית
על כל זרמיה השונים כולל התייחסות לאדריכלות המודרנית.

אמנות פוסט מודרנית
התמקדות מיוחדת באדריכלות ובאמנות ישראלית הנוצרת בסגנון זה.

אמנות ישראלית
על ביטוייה וזרמיה השונים במהלך מאה שנות התהוותה.
התמקדות מיוחדת בדיאלוג שבין האמנות הישראלית למקורות ההשפעה הבין לאומיים, תוך ניסיון לחקור ולהבין את הדינמיקה המתקיימת בין מרכז ופרובינציה.

מחקר בין תחומי - אמנות וספרות
הקשרים שבין האמנות לספרות במודרניזם ובפוסט מודרניזם, תוך מתן דגש על ספרות ואמנות ישראלית.

מחקר בין תחומי - פילוסופיה
ניטשה והשפעתו על האמנות המודרנית והפוסט מודרנית.

בחמש עשרה השנים האחרונות, השתתפה דר' אליה ברטל בכנסים אקדמיים מקומיים ובין לאומיים, ופרסמה מחקרים הדנים באמנות הישראלית.

רשימת פרסומים

1. ברטל, אליה. "אישה יפה נעלה נעלה: על הדהודה של הפרשנות הפסיכואנליטית לסינדרלה ונעלה בסרטים 'אישה יפה' ו'תפוס את הכלה'. בתוך: גל ונטורה, אורי ברטל ועינת לידר (עורכים), מחשבות על נעליים, ירושלים, בצלאל- אקדמיה לעיצוב ואמנות ירושלים והוצאת רסלינג, 2014, 334-360.

2. ברטל, אליה. "המושג מולדת והמולדת כמושג – ציונות מול יהדות בציורי הנוף הישראלי". קשר אמנותי 1 (אפריל 2000): 4-7.

3. ברטל, אליה. " 'כל העולם במה' – האסתטיקה וזיקתה לחוויה הפלוראליסטית " - על מניעת אלימות באמצעות התודעה האסתטית". מסכת משפחה 1 (אייר תש"ס): 37-42.

4. ברטל, אליה. "האישי הוא פוליטי, אך גם הפוליטי הוא אישי". בתוך אבנר בר-חמא (קטלוג) אגודת הציירים והפסלים בישראל, תל אביב: קיץ 2000.

5. ברטל, אליה. "לאה ניקל" בתוך: מרדכי עומר ואלן גינתון (עורכים), המוזיאון מציג את עצמו:אמנות ישראלית מאוסף המוזיאון, תל-אביב, מוזיאון תל-אביב, 2011.

6. ברטל, אליה. "יאיר גרבוז" בתוך: מרדכי עומר ואלן גינתון (עורכים), המוזיאון מציג את עצמו:אמנות ישראלית מאוסף המוזיאון, תל-אביב, מוזיאון תל-אביב, 2011.

7. ברטל, אליה. "עאסם אבו שקרה" בתוך: מרדכי עומר ואלן גינתון (עורכים), המוזיאון מציג את עצמו:אמנות ישראלית מאוסף המוזיאון, תל-אביב, מוזיאון תל-אביב, 2011.

eliya.bartal@post.bezalel.ac.il