תרבות חזותית וחומרית: איש סגל

ברטל אורי, ד"ר

דר' אורי ברטל הוא יפנולוג החוקר עיצוב ותרבות חזותית עכשווית. בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים, בחוגים לימודי מזרח-אסיה (מגמת יפן) והחוג ליחסים בין-לאומיים. בתום התואר הראשון בהצטיינות העניק לו משרד החינוך היפני את מלגת ה- Monbusho ללימודים גבוהים ביפן. בטוקיו הוא סיים לימודי M.B.A. במחלקה למנהל עסקים בינלאומיים (התמחות בתקשורת בין תרבותית) באוניברסיטת Aoyama Gakuin בתוכנית משותפת עם אוניברסיטת Carnegie Mellon בארה"ב.

בשובו ארצה עבד ברטל בחברות היי-טק, כמנהל שיווק הממונה על השוק היפני ובמקביל למד גם לימודי המשך לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל. במסגרת לימודי הדוקטורט בביה"ס למדעי התרבות באוניברסיטת תל-אביב, התמחה בתרבות חזותית עכשווית. ב-2008 הוענק לו תואר דוקטור לפילוסופיה בהצטיינות. עבודת הדוקטורט שלו עוסקת בפרסום היפני, בעיצוב יפני אוונגרדי ובקשר בין מיתוג ואמנות. העבודה דנה בקשר בין האסתטיקה ועיצוב הדימוי החזותי לבין תרבות הצריכה העכשווית. המחקר משלב את עיסוקו בחקר האסתטיקה וניסיונו המעשי בשיווק ופרסום יפני. מחקריו נוגעים בתרבות חזותית יפנית עכשווית: פרסום וסוגיות בעיצוב עכשווי, תולדות האמנות היפנית, אופנה, עיצוב תעשייתי, מנגה ותקשורת חזותית ביפן.

דר' אורי ברטל מכהן החל משנת 2012 כראש המחלקה להיסטוריה ותיאוריה בבצלאל.

orybartal@bezalel.ac.il