מערכת בצלאל | את מי היית רוצה לפגוש? | בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים

מערכת בצלאל | את מי היית רוצה לפגוש?

פורסם ב
6.3.25

בבצלאל רוב העומדות בראש המחלקות הן נשים – הישג מרשים המעיד על שינוי מהותי במבנה האקדמי והחברתי. כל הישג כזה הוא תחנה בדרך, החתירה לשוויון ממשיכה כל העת.

לציון יום האישה הבינלאומי, שאלנו את ראשי המחלקות איזו דמות מהדיסציפלינה בה הן עוסקות, הן היו רוצות להזמין להתארח בשיעור. זוהי הזדמנות להכיר את תרומתן המשמעותית של נשים בתחומים שונים ולתת במה לדמויות משפיעות ומעוררות השראה.


ד״ר חגית קיסר
ראש התכנית לתואר שני בתקשורת חזותית

ד׳׳ר חגית קיסר היא חוקרת ויוצרת, מתעניינת בקהילות קוד פתוח, טכנולוגיות השתתפותיות ומדע אזרחי-קהילתי, כותבת על הפוליטיקה של המרחב האווירי ועל ׳מבט העל האזרחי׳ בעידן הרחפנים.

הייתי שמחה להזמין את קתרין ד'איגנזיו (Catherine D'Ignazio). היא חוקרת, מעצבת ואמנית, וגם אמא, אקטיביסטית, ומדענית נתונים. היום היא מובילה מעבדת מחקר ב MIT שנקראת Data + Feminism. העבודה היצירתית שלה הרבה פעמים מערבת פעולה עם הגוף, במרחב, עם הרבה שותפים ושותפות. מאתגרת את המובן מאליו, היומיומי, דרך חשיפה של נקודות מבט לא שגרתיות. שיש בהן תמיד הומור, דמיון, רפלקסיביות, חשיבה על אפשרויות אחרות ואלטרנטיבות, וביקורת."

לראיון עם ד״ר חגית קיסר

 

ד״ר חגית קיסר (צילום: תומר פרוכטר) | קתרין ד'יניאציו (מתוך ויקיפדיה)
ד״ר חגית קיסר (צילום: תומר פרוכטר) | קתרין ד'יניאציו (מתוך ויקיפדיה)

שלי סתת קומבור
ראש המחלקה לצורפות ואופנה

שלי סתת קומבור היא בוגרת המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל, מעצבת ומייסדת – יחד עם אילון, בן זוגה – את מותג הנעליים coupleof, והציגה בתערוכות רבות בארץ ובעולם.

"הייתי מאוד שמחה להזמין להרצאה במחלקה את מעצבת האופנה ויויאן ווסטווד (Vivienne Westwood, 1941-2022). בעיניי, היא לא רק אחת המעצבות המשפיעות ביותר, אלא גם דמות פורצת דרך שמאתגרת כל מה שחשבנו על אופנה, על תרבות ועל פוליטיקה. היא סללה את דרכה ואת השפעתה גם דרך עיצוביה שהושפעו ממאבק בנורמות חברתיות ועסקו בנושאים בוערים בפוליטיקה. ווסטווד ידעה להשתמש בחכמה באופנה ככלי של מחאה, חתרנות וביטוי עצמי שהוביל לשינוי משמעותי בזירה הבינלאומית. האופן בו היא הצליחה לשלב עיצוב אופנה עם רעיונות חתרניים ומסרים פוליטיים הפכו אותה לדמות מופת. היא לא רק עיצבה בגדים, אלא יצרה מסרים חזקים שמאתגרים את התפיסות החברתיות והפוליטיות הקיימות, תוך שהיא מציבה את האופנה כזירה לתקשר רעיונות פורצי דרך.

הגישה שלה הייתה שונה מהמקובל. היא העזה לשים על הבמות הכי גדולות את המהות האישית והחברתית בה אחזה. אישיותה הפכה אותה לדמות מעוררת הערצה, שלא רק שהשפיעה על עולם האופנה, אלא גם על תפיסת העולם של רבים בנושאים מגוונים כמו מגדר, חופש ביטוי ומאבק בנורמות קיימות. בנוסף, היא ידעה לבנות מותג מצליח תוך שמירה על האני מאמין שלה. אני בטוחה שהיו לה טיפים מעולים איך לשלב יצירה עם ניהול עסקי בדרך שתשמור על האותנטיות והחזון האמנותי, ולא תתפשר עליהם. זהו מקור השראה חשוב במיוחד לאלו המעוניינים.ות להקים סטודיו עצמאי או להתחיל דרך מקצועית בשדה.

בנוסף, הייתי מאוד רוצה להזמין להרצאה גם את האמנית ג'ודי שיקגו (Judy Chicago). היא אחת הדמויות החשובות והמשפיעות ביותר באמנות פמיניסטית. דרך יצירתה היא מציעה תפיסות חדשות על האמנות ככלי לשינוי חברתי, ובמיוחד בנושא של נשים וייצוגן. בעיני מאוד חשוב שסטודנטים.ות יקבלו מקורות השראה מדיסציפלינות נוספות ויחשפו לאמניות ומעצבות פורצות דרך."

לראיון עם שלי סתת קומבור

 

שלי סתת קומבור (צילום: תומר פרוכטר ורתם שמואלי) | ויויאן ווסטווד (מתוך ויקיפדיה) | ג׳ודי שיקגו (מתוך ויקיפדיה)
שלי סתת קומבור (צילום: תומר פרוכטר ורתם שמואלי) | ויויאן ווסטווד (מתוך ויקיפדיה) | ג׳ודי שיקגו (מתוך ויקיפדיה)

אדר׳ דניאלה פוסק
ראש התכנית לתואר שני בעיצוב אורבני

אדר' דניאלה פוסק היא יועצת למגזר הציבורי. בין תפקידיה במהלך השנים, כיהנה כמתכננת וכאדריכלית העיר תל-אביב יפו, מהנדסת העיר הרצליה, מתכננת מחוז מרכז במשרד הפנים והאוצר, יו"ר הועדה המחוזית לתכנון ובניה מחוז תל-אביב ועוד.

"הייתי רוצה להזמין את ג'ניה אוורבוך (1909-1977), אדריכלית ומתכננת ערים ישראלית אשר תכננה את כיכר דיזנגוף ומבני ציבור, רבים מהם מיועדים לשימור בשל איכות אדריכלית אשר עומדת מעל לשינויי הזמן. כיכר דיזנגוף אשר שופצה ברוחה ע"י אדר' נוף יעל מוריה, מהווה בעיני את הדוגמה הטובה ביותר למעשה העיצוב האורבני המייצר חלל עירוני בקנה מידה אנושי ומזמין."

דניאלה פוסק (צילום: תומר פרוכטר) | ג'ניה אוורבוך (מתוך ויקיפדיה)
דניאלה פוסק (צילום: תומר פרוכטר) | ג'ניה אוורבוך (מתוך ויקיפדיה)

פרופ׳ אדר׳ אלס ורבקל
ראש בית הספר לארכיטקטורה

פרופ' אדר' אלס ורבקל היא שותפה מייסדת של המשרד דרמן ורבקל אדריכלות. בעלת דוקטורט בארכיטקטורה מאוניברסיטת פרינסטון שבניו ג'רזי, בוגרת תואר מאסטר בארכיטקטורה ועיצוב עירוני מאוניברסיטת קולומביה בניו-יורק ותואר ראשון בארכיטקטורה והנדסה אזרחית מאוניברסיטת לובן בבלגיה.

"פרופ' אדר' אליזבת דילר (Prof. Arch. Elizabeth Diller) היא אחת מהאדריכליות המובילות בעולם, ומייסדת שותפה במשרד האדריכלי Diller Scofidio + Renfro DS+R. המשרד מאופיין בגישה חדשנית, המאתגרת את הגבולות בין תחומים שונים כמו אדריכלות, אמנות ועיצוב. דילר זכתה להכרה בינלאומית בזכות פרויקטים שנעשו בהם שימוש נרחב בטכנולוגיה, אמנות ומחקר, כשהיא מרחיבה את גבולות האדריכלות והעיצוב המקובל. היא אחראית על פרויקטים רדיקלים ופורצי דרך שמרחיבים הלכה למעשה את האדריכלות לציבור הרחב."

 

פרופ׳ אדר׳ אלס ורבקל (צילום: תומר פרוכטר ורתם שמואלי) | פרופ' אדר' אליזבת דילר (מתוך ויקיפדיה)
פרופ׳ אדר׳ אלס ורבקל (צילום: תומר פרוכטר ורתם שמואלי) | פרופ' אדר' אליזבת דילר (מתוך ויקיפדיה)

יעל עצמוני
ראש המחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית

יעל עצמוני היא אמנית וקדרית. היא בעלת ניסיון רב בשדה האמנות והקרמיקה, מציגה בארץ ובעולם ומעורבת בפעילות מקצועית, מקומית ובינלאומית.

"חנה חר"ג-צונץ (1915–2007) הייתה אמנית קרמיקה ישראלית, דמות מעוררת השראה בתחומה. היא עמדה בחזית של יצירת קרמיקה מודרנית, טיפחה דור של יוצרות ויוצרים משמעותיים והיוותה מקור השראה עבור רבים. כחלוצה בתחום הקרמיקה בישראל, היא לא רק פיתחה את האמנות אלא גם תרמה לפיתוחה של האסתטיקה הישראלית בעבודותיה. חנה הייתה אישיות אנושית, נשית ומכילה, ששילבה את אהבתה לאמנות עם מחויבות לתרום ולהקים תחום חדש בארץ."

יעל עצמוני (צילום: תומר פרוכטר ורתם שמואלי) | כלי קרמיקה (מתוך ויקיפדיה)
יעל עצמוני (צילום: תומר פרוכטר ורתם שמואלי) | כלי קרמיקה (מתוך ויקיפדיה)

ניצן דבי
ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי

ניצן דבי היא מעצבת. עבודתה מבוססת על התבוננות פשוטה ומזוקקת בפרספקטיבה היסטורית ולימוד ההווה המשתנה. עשייתה משלבת בין העבר והעתיד בהיבטים תרבותיים בשילוב טכנולוגיה ומדע.

"מריאן ברנדט (Marianne Brandt, 1983-1893), הייתה ציירת, פסלת, צלמת, צורפת ומעצבת גרמנייה שלמדה בבית הספר לאמנות באוהאוס בוויימאר ולאחר מכן הפכה לראש סדנת המתכת של הבאוהאוס בשנת 1928. יוצרת פורצת דרך בתקופתה ועד ימנו. כיום, עיצוביה נתפסים כדוגמאות נצחיות של עיצוב תעשייתי מודרני. ברנדט גם עסקה בצילום בבאוהאוס, וצילמה תמונות בהן הופיעו זוויות לא שגרתיות — ובמיוחד דיוקנאות עצמיים. היא עבדה כראש מחלקת העיצוב בחברת רופלוורק למטלאוורנפבריק GmbH בגותה עד 1932. בשנת 1949, עבדה באוניברסיטת האמנויות היישומיות (כיום בית הספר לאמנות וייסנזי בברלין) עד 1954. היא גם פיקחה על תערוכת "האמנות היישומית הגרמנית של הרפובליקה הדמוקרטית הגרמנית" בבייג'ינג ושאנגחאי בין השנים 1953–1954."

לקריאה נוספת על הנשים שהובילו את הבאוהאוס

 

ניצן דבי (צילום: תומר פרוכטר) | מריאן ברנדט (מתוך ויקיפדיה)
ניצן דבי (צילום: תומר פרוכטר) | מריאן ברנדט (מתוך ויקיפדיה)

יעל עוזסיני
ראש המחלקה לאמנויות המסך

יעל עוזסיני היא אנימטורית, במאית ומפיקת אנימציה. מייסדת סטודיו Mind The Gap Animation הירושלמי, המתמחה בנושאים חברתיים ואמנותיים, וכן בייזום והפקה של תוכן עצמאי. סרטיה הוצגו בפסטיבלים וזכו בפרסים בארץ ובעולם.

"הייתי שמחה להזמין את אורנה ירמות ז"ל (1956-2018), מקימת קרן קופרו לשיווק תוכן ישראלי, אחת הדמויות המרכזיות שבזכותן הקולנוע התיעודי הישראלי הגיע למעמדו ולהישגיו בארץ ובעולם. בנוסף, אורנה הביאה לפריצת דרך גם בקהילת האנימציה, בהקמת ׳אנימרקט׳, שוק הקופרודוקציות הישראלי הראשון לאנימציה. אורנה היתה חלוצה ומורת דרך, עבודת חייה איפשרה וסללה את הדרך לרבות מאיתנו, והשפעתה השקטה ממשיכה לפתוח בפנינו דלתות עד היום."

 

יעל עוזסיני (צילום: תומר פרוכטר)
יעל עוזסיני (צילום: תומר פרוכטר)

פרופ׳ אדר׳ נוף אליסה רוזנברג
ראש התכנית לתואר ראשון באדריכלות נוף

פרופ' אדר' נוף אליסה רוזנברג, חוקרת את הנוף כפרקטיקה תרבותית ומודל לעירוניות, ומשלבת בין התחומים של אורבניזם, אקולוגיה ועיצוב נוף.

"הייתי מאוד שמחה לארח את אנו מאדור (Anuradha Mathur 1960-2022) שוב בישראל. היא הייתה אדריכלית נוף, אומנית, חוקרת, ופרופסור באונ' פנסילבניה שנפטרה בטרם עת. אנו היתה  אחת מהדמויות המובילות בשדה אדריכלות הנוף בימנו. היא הייתה מבריקה. תמיד חיפשה לאתגר ולהרחיב את התחום מתוך תשוקה אינסופית, אינטליגנציה חדה, דמיון  ומקוריות. היא חקרה את נופי ארה"ב והודו, במיוחד מערכות מים, נחלים, וחופים, בספרים שפרסמה עם בן זוגה, דיליפ דה קונהה (Dilip da Cunha). דרך ייצוג הנוף ברישומים וקולאז'ים מרהיבים ופורצי דרך הם ערערו על תפיסות רווחות של נוף ופיתחו שפה ויזואלית ביקורתית שהצליחה להגדיר את הנוף מחדש."

נשים
פרופ׳ אדר׳ נוף אליסה רוזנברג (צילום: תומר פרוכטר) | אנו מאדור (מתוך ויקיפדיה)

כל מה שקורה בבצלאל עכשיו בקבוצת וואטסאפ שקטה: חדשות, אירועים ועדכונים חשובים. להצטרפות 

 קראו עוד במגזין בצלאל >>

InstagramFacebook