חדשה

דור גז נבחר לראש המחלקה לצילום

(02.3.2014)

ועדת החיפוש של האקדמיה בצלאל אשר מונתה לבחירת ראש התכנית המחלקה לצילום בחרה לתפקיד את הצלם וחוקר הצילום דור גז אשר יתחיל את תפקידו באוקטובר 2014. בכך יהיה גז לראש המחלקה הצעיר בבצלאל.

דור גז הוא אמן יליד ירושלים, מרצה ביחידה להיסטוריה ותיאוריה בבצלאל, חוקר במסגרת אוניברסיטת תל אביב ומייסד הארכיון הפלסטיני נוצרי. גז, בוגר המחלקה לצילום בבצלאל, סיים את לימודי התואר השני בתכנית הבינתחומית באמנות (2009) ולימודי אוצרות בחוג למוזאולוגיה באוניברסיטת תל אביב (2009). בשנה הקרובה יראה אור ספרו "אוריינטליזם טרום-ישראלי", המתבסס על הדוקטורט שלו.

יצירתו של גז בוחנת את הדרכים שבהן מעורבת אמנות עכשווית בכתיבה של נרטיבים היסטוריים ובשיכתובם בזירות תרבויות ערביות במזרח התיכון. בימים אלו מוצגת תערוכת יחיד חדשה של גז, "אותיות תלויות", בגלריה דביר. העבודות המוצגות בתערוכה חוקרות אופנים שונים של ייצוג ושל שימוש בפרקטיקת הצילום. התערוכה עתידה לנדוד לטוניס, ברלין, סאו פאולו ולונדון. בשנת 2009 גז הקים את פרויקט הארכיון הפלסטיני-נוצרי (CPA), ארכיון המקיף אלפי דימויים שצולמו על ידי צלמים מקצועיים וחובבים מן הפזורה הפלסטינית-נוצרית ברחבי העולם. הארכיון משמש כיום כפלטפורמה מחקרית לצלמים, חוקרי צילום, היסטוריונים ואוצרים מרחבי המזרח התיכון.
גז הציג למעלה מ- 15 תערוכות יחיד במוזיאונים ובחללי תצוגה בישראל וברחבי העולם, ביניהם מוזיאון פתח תקוה לאמנות; מוזיאון תל אביב לאמנות; המרכז לאמנות עכשווית, בריסל; המרכז לאמנות עכשווית KW, ברלין; המוזיאון היהודי, ניו יורק; Mosaic Rooms, המרכז לאמנות ערבית, לונדון; Artpace, סן אנטוניו; מוזיאון רוז, בוסטון. חמש מן התערוכות לוו בקטלוגים מקיפים על יצירתו שפורסמו בתפוצה בינלאומית. עבודותיו הוצגו בביאנלות שונות: איסטנבול, סאו פאולו, מוסקבה, בנין (אפריקה) ובודפשט, וכן ב-Palais de Tokyo , פריז; במוזיאון המטרופוליטן לצילום, טוקיו; במוזיאון Maxxi, רומא ועוד. גז הוא זוכה מלגת אורגלר למחקר מטעם אוניברסיטת תל אביב; זוכה פרס Perlmutter מטעם מוזיאון רוז, בוסטון; פרס האמן הצעיר, ישראל; פרס האמן הבינלאומי מטעם Artpace, טקסס; ופרס BNL מטעם מוזיאון Maxxi, רומא.
עם כניסתו של גז לתפקיד ראש המחלקה לצילום יושם דגש על הקונטקסט המקומי והאזורי בו פועלים הסטודנטים. תכנית הלימודים תועשר בתכנים שעוסקים בזירה התרבותית המגוונת/רווית המתחים בישראל. תחודד הזיקה המתודולוגית בין עשייה מחקרית לעשייה אמנותית והקוריקולום ישלב התנסות בפרקטיקות צילומיות שונות עם מחקר היסטורי, ביקורתי והגותי בתחום הצילום. לעניין זה ייווצרו שיתופי פעולה עם צלמים, אוצרים וחוקרי צילום מובילים מהארץ ומהעולם.
דור גז יחליף את הצלם מיקי קרצמן אשר עמד בראש המחלקה משנת 2007.

סיקור במדיה

הארץ (גלריה) 26.2