חדשות בצלאל
أخبار بتسلئيل
Bezalel News
מגזין בצלאל | סמינר ערבה - עיצוב לחיים בתנאי קיצון
השנה התקיים בפעם התשיעית ׳סמינר ערבה׳ - קורס אינטנסיבי בן ארבעה ימים בתכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי. הסמינר עוסק בעיצוב לחיים בתנאי קיצון, והוא שיתוף פעולה בין הסטודנטים/ות בתכנית לחוקרים/ות ומדענים/ות ממו״פ ערבה, חקלאים/ות ואנשי קהילה בערבה התיכונה. במשך הסמינר חוקרים הסטודנטים והסטודנטיות את האתגרים המורכבים איתם מתמודדים תושבי הערבה ומפתחים ומעצבים פתרונות חדשניים.
במהלך ארבעת ימי הסמינר נכנסים הסטודנטים/ות לשדה מחקר חדש ולא מוכר - אזור הערבה - אחד מאזורי המדבריות הצחיחים בעולם ומאופיין באקלים קיצוני וטופוגרפיה ייחודית. הם/ן לומדים להכיר את המועצה האזורית ערבה תיכונה - רצועה המורכבת משבעה ישובים הפרוסים על פני 70 ק״מ לאורך הגבול עם ירדן ובהם מתגוררים כ-4,000 תושבים בעלי רוח חלוצית ויזמית. לצד היכרות עם הקהילה המקומית, הם/ן נחפשים למחקר פורץ הדרך במרכז המחקר והפיתוח בערבה שעורך ניסויים חקלאיים ומדעיים ותומך בחקלאיים שהפכו את הערבה, למרות התנאים האקלימיים הקיצוניים, למקור מרכזי לגידולי וייצוא חקלאות בישראל. הסטודנטים/ות מתנסים בתהליך עבודה מהיר של כניסה לשדה מחקר חדש, למידה קונטקסטואלית של השדה, ביצוע מחקר עיצוב מוכוון משתמשים והתמודדות עם אתגרים מורכבים.
שיטת העבודה בסמינר מבוססת על עבודת צוות, הסטודנטים מחולקים לארבעה אתגרים ולומדים את האתגר ואת בעלי הענין השונים הרלוונטיים לו: תושבים, חקלאים, מדענים ובעלי תפקידים במועצה. בתהליך העבודה לומדים הסטודנטים והסטודנטיות מתודולוגיות עבודה חדשות, הכוללות למידה ואיסוף מידע מהיר באמצעות מפגש עם מומחים ואנשי ונשות קהילה מקומיים, מחקר עיצוב בכלים אתנוגרפיים באמצעות סיורי שטח, ראיונות, תצפיות ותיעוד, תהליכי רעיונאות, פיתוח פתרון, פרוטוטייפינג ופיתוח הסטוריטלינג של הרעיון, והצגת הפרויקט בפני פורום אנשי הערבה ביום האחרון לסמינר. בין לבין, ובנוסף לפעילויות הלמידה וההשראה, מתרחשות בימי הסמינר עשרות אינטראקציות בלתי פורמליות המעמיקות את החוויה והידע על החיים באזור ומסייעות לחשיבה יצירתית ובלתי אמצעית.
השנה חקר צוות ׳ערבה 2029׳, בהנחיית שרה אוסלנדר, את הגידול הדמוגרפי הצפוי בערבה והשפעותיו על הקהילה. הצוות פיתח מטבע דיגיטלי מקומי שיאפשר היכרות דרך שיתוף משאבים מקומיים בין התושבים הוותיקים לחדשים. צוות ׳פסולת חקלאית׳ בהנחיית גיא בלנדר, עסק בבעיה אקולוגית מורכבת המייצגת את לב הקונפליקט בין הסביבה לבין האדם שהגיע ליישב אותה. הסטודנטים/ות שעסקו באתגר זה הציעו פתרון המשלב אוכלוסיות שונות מהקהילה עם מערכת חכמה לניטור ומדידת הפסולת שתהווה בסיס לתמרוץ החקלאים לטיפול בה. צוות ׳מרכז ידע׳ בהנחיית רועי ביגר, בדק כיצד ניתן לגשר בין הידע המדברי הייחודי שמתפתח ונצבר לאורך השנים בערבה למרכזי ידע אחרים בעולם. הצוות איפיין מרכז ידע שפונה לקהלים שונים ברמות עומק שונות כדי להפוך אותו ליישומי באמצעות מנגנוני הפעלה שכוללים פסטיבל ידע ״מידברני״ שנתי וערוצים שונים לשיתופי פעולה. צוות "AI בשרות המחקר" בהנחיית אייל פריד, בדק כיצד ניתן להכיל כלי AI על המידע הרב הנאסף במו״פ החקלאי על מנת לייעל את המחקר החקלאי ולהאיץ פיתוח פתרונות לצרכיהם הדחופים של החקלאים, למשל: הדברת מזיק לא מוכר.
הסמינר מאפשר לסטודנטים ולסטודנטיות אשר מגיעים מהמסלולים השונים בתכנית - מצוידים בגישות, כלים ומיומנויות שונות - להתמודד עם תהליכי עבודה לא מוכרים ולהבין מקרוב את המשמעות של עיצוב במערכת מורכבת. המפגש בין המסלולים וההתנסות בעבודת צוות בתנאי הקיצון שמעמיד הסמינר, מאפשרים לסטודנטים/ות לנסח לעצמם את תרומתם/ן לתהליך העיצובי ואת ההשפעה שניתן לייצר באמצעות תהליכי עבודה מבוססי עיצוב בשדות מקצועיים חדשים ובזמן קצר.
כתבו: אייל פריד ורועי ביגר
מרצים בתכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי ומובילי סמינר ערבה