אודות בצלאל
عن بتسلئيل
About Bezalel
בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים הוקמה בשנת 1906 בתור "בית מדרש למלאכות האומנות". בצלאל הינה האקדמיה הוותיקה והמובילה בישראל לאמנות, עיצוב וארכיטקטורה ואחת האקדמיות החשובות בעולם. בשנת 1903 נפגש האמן פרופ' בוריס שץ עם בנימין זאב הרצל בווינה והציג בפניו את תכניתו להקים בארץ ישראל בית ספר למלאכות האומנות. שנתיים לאחר פגישתם ושנה לאחר מותו של הרצל, החליט הקונגרס הציוני השביעי בבאזל על הקמת בצלאל – בית ספר לאומנות בירושלים. המוסד נקרא על שמו של בצלאל בן אורי, האומן המקראי אשר הופקד על תכנון המשכן.
כביטוי להגשמת חזונו של פרופ' בוריס שץ, שואפת בצלאל מאז הקמתה לקדם יצירה השואבת השראה מן ההיסטוריה ומן המורשת החזותית המקומית. בה בעת, שמה בצלאל דגש על קידום מחקר וחדשנות, יישום טכנולוגיות מתקדמות והוראה רב-תחומית ויצירתית, תוך שיתופי פעולה עם גופי מחקר, אקדמיה ותעשיה בארץ ובעולם. בצלאל הינה אקדמיה פורצת דרך: רוב תכניות הלימודים בה היו הראשונות מסוגן בישראל כשנפתחו. כיום לומדים בבצלאל למעלה מ-2,500 סטודנטים וסטודנטיות לקראת תארים ראשונים ומתקדמים במגוון רחב של דיסציפלינות: עיצוב תעשייתי, עיצוב קרמי וזכוכית, תקשורת חזותית, אמנות, אמנויות המסך (אנימציה ווידאו), צילום, צורפות ואופנה, ארכיטקטורה ועיצוב אורבני, תרבות חזותית וחומרית ומדיניות ותיאוריה של האמנויות. במשך כמעט 120 שנים דוגלת בצלאל בחינוך למצוינות ואחראית על הכשרת דורות של יוצרות ויוצרים מן המובילים בתחומם. בצלאל מקבלת ללימודים את המוכשרות והמוכשרים ביותר ומחויבת להכשיר נשות ואנשי יצירה מעולים, שיהיו גם סוכני שינוי; מעורבים בסביבתם, עתירי ידע ומיומנויות ובעלי רצון ויכולת להשפיע על התרבות, החברה והכלכלה בישראל ובעולם.
הודות להקפדה על איכות ומצוינות, לצד עידוד היצירתיות והאחריות החברתית, בצלאל מובילה את השיח התרבותי והאמנותי בישראל. בצלאל ממלאת תפקיד מכריע בהבניית הזהות התרבותית והחזותית של המדינה ובייצוגה ברחבי העולם. בצלאל גאה בדורות של בוגרים ובוגרות המהווים את חוד החנית של האמנות, העיצוב והארכיטקטורה בארץ ובעולם. סטודנטים/ות, בוגרי/ות ומרצי/ות בצלאל זוכים בתחרויות ובפרסים יוקרתיים ומציגים תערוכות במוזיאונים החשובים בעולם. בין היתר, זכו נשות ואנשי בצלאל בלמעלה מעשרה פרסי ישראל; פרסי א.מ.ת; פרסי משרד התרבות; פרסי מוזיאון ישראל ומוזיאון תל אביב ובעשרות מועמדויות וזכיות בתחרויות ופסטיבלי אנימציה, קולנוע ווידאו ברחבי העולם (פסטיבל קאן, ברלין ועוד). תערוכות של בוגרי ומרצי בצלאל הוצגו בין השאר במוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק, במוזיאון הלובר ובמרכז פומפידו בפאריס, במוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון, בביאנלה לאמנות וביאנלה לארכיטקטורה בוונציה ועוד.
לצד פעילות בינלאומית עשירה ושיתופי פעולה אקדמיים ענפים, נטועה בצלאל ופועלת במרחב המקומי הירושלמי, בין הקהילות וקווי התפר השונים: הגיאוגרפי, הפוליטי, החברתי, הדתי והכלכלי. האקדמיה שמה לה למטרה לעודד ולפתח עשייה ואחריות אזרחית באמצעות פעילויות ותכניות אקדמיות המשלבות מעורבות חברתית, קידום הוגנות מגדרית ואחריות סביבתית. האקדמיה דוגלת בגישה הומניסטית, פלורליזם, שוויון הזדמנויות, חירות יצירתית, חופש הביטוי ונקיטת עמדה ביקורתית בכדי להיטיב עם סביבתה, על בסיס התפיסה כי אמנות ועיצוב נושאים באחריות לשינוי פני החברה.
במהלך שנת 2023 עברה בצלאל למשכנה החדש במרכז העיר ירושלים. הקמפוס החדש, על שם ג׳ק, ג׳וזף ומורטון מנדל, ממוקם בלב לבה הפועם של העיר: במתחם מגרש הרוסים, בסמוך לעיריית ירושלים וכיכר ספרא, על גבעה המשקיפה אל העיר העתיקה. הבניין, המתייחד באדריכלות יוצאת דופן, תוכנן על ידי משרד האדריכלים היפני SANAA, זוכה פרס פריצקר, ממשרדי האדריכלים המובילים בעולם. הקמפוס החדש מאפשרמרחב פתוח ליצירה ולמידה חוצה תחומים ומחלקות ולהעמקה מקצועית ומחקרית באמצעות תשתיות הוראה, יצירה ומחקר מהמתקדמות בעולם. חזרתה של בצלאל אל מרכז העיר ירושלים, המהווה ציון דרך היסטורי בתולדות בצלאל ובדברי ימיה של העיר, תיצור קמפוס עירוני שוקק. הצבתו של מוסד כבצלאל במיקום זה תשמש מנוע מרכזי בהתחדשותו של מרכז העיר. הקמפוס החדש יצעיד את האקדמיה אל עבר השלב הבא בקורותיה, יאפשר לה להמשיך לעצב את עתידו של החינוך לאמנות, עיצוב וארכיטקטורה, וכך להמשיך להשפיע ולתרום לחברה בישראל ובעולם.