אודות בצלאל
حول بتسلئيل
About Bezalel
-
1903
הרצל פוגש את שץ
פרופ' בוריס שץ, צייר, פסל, וממייסדי האקדמיה הבולגרית הלאומית לאמנות, פוגש את תיאודור הרצל בווינה, ומלהיב אותו בתכניתו להקים בארץ ישראל בית ספר למלאכות האומנות.
-
1905
הקונגרס הציוני מחליט
שנתיים לאחר פגישתם של הרצל ובוריס שץ ושנה לאחר מותו של הרצל (1904), מחליט הקונגרס הציוני השביעי בבאזל על הקמת בצלאל בירושלים. המוסד נקרא על שמו של בצלאל, האמן היהודי הראשון המוזכר בתנ״ך, מקימו של המשכן במדבר.
וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר: רְאֵה, קָרָאתִי בְשֵׁם, בְּצַלְאֵל בֶּן-אוּרִי בֶן-חוּר לְמַטֵּה יְהוּדָה. וָאֲמַלֵּא אֹתוֹ רוּחַ אֱלֹהִים, בְּחָכְמָה וּבִתְבוּנָה וּבְדַעַת וּבְכָל-מְלָאכָה. לַחְשֹׁב מַחֲשָׁבֹת, לַעֲשׂוֹת בַּזָּהָב וּבַכֶּסֶף וּבַנְּחֹשֶׁת. וּבַחֲרֹשֶׁת אֶבֶן לְמַלֹּאת וּבַחֲרֹשֶׁת עֵץ, לַעֲשׂוֹת בְּכָל-מְלָאכָה. (שמות פרק לא פסוקים א'-ה').
-
1906
פתיחת בצלאל
פרופ' בוריס שץ מייסד בירושלים את בצלאל. המטרה: "הכשרת בני ירושלים למלאכת כפיים, גיבוש אומנות יהודית מקורית ותמיכה באומנים יהודיים, ומציאת ביטוי חזותי לעצמאות הרוחנית הלאומית הנכספת – עצמאות המבקשת לערוך סינתזה בין המסורת האומנותית האירופית והמסורת העיצובית היהודית במזרח ובמערב, ולשלבה עם תרבותה המקומית של ארץ ישראל".
נפתחת המחלקה לאריגת שטיחים ובהמשך המחלקה לסיתות באבן.
-
1908
עוברים לרחוב בצלאל
לאחר כשנתיים ברחוב החבשים (כיום רחוב אתיופיה), עוברת בצלאל למשכנה החדש ברחוב שמואל הנגיד פינת רחוב בצלאל של היום. היקף הפעילות מתרחב ולימודים מתקיימים בתחומי הקראפט השונים: שטיחים, כסף (פיליגראן), חיטוב (גילוף בעץ) ומסגרות.
-
1909
נפתחות המחלקות לרהיטים קלועים, להדפס אבן ולמיקשת נחושת.
-
1911
נפתחות המחלקות לעץ זית, לתחרה ולצילום.
-
1912
נפתחות המחלקות לחיטוב בשן (שנהב) ולבטיק (צביעת בדים בשילוב שימוש בשעווה).
-
1914
משבר בצל המלחמה
בצלאל היה לסיפור הצלחה כביר, אך מלחמת העולם הראשונה שפורצת בקיץ 1914 מנתקת את הקשר עם הוועד המנהל בברלין ועם קהל התומכים באירופה. החל בשנה זו פוקדים את המוסד משברים פוליטיים, כלכליים וניהוליים.
-
1917
שץ יוצא לגלות
עם התקרבות הכוחות הבריטיים לירושלים, מחליטים השלטונות הטורקים להגלות את שץ לדמשק, יחד עם עוד גורמים העשויים לשמש כגייס חמישי. בצלאל במשבר קשה, עד לתפנית שחלה עם כניסתו של גנרל אלנבי לירושלים בדצמבר 1917.
-
1918
חוזרים לפעולה
עם תום מלחמת העולם, חוזר בוריס שץ ממקום גלותו (תחילה בדמשק ולאחר מכן בצפת ובטבריה). בית הספר נפתח והלימודים מתחדשים. שץ מסיים את כתיבת ספרו - ״ירושלים הבנויה: חלום בהקיץ״ - נובלה אוטופית המתארת את ישראל בשנת 2018.
-
1921
נפתחת המחלקה לגרפיקה.
אבל פן (1963-1883) עולה לארץ מווינה. פן מביא איתו את מכבש הליתוגרפיה הראשון ובכך מאפשר את פתיחת המחלקה לגרפיקה (לימים, המחלקה לעיצוב גרפי והמחלקה לתקשורת חזותית), הראשונה מסוגה בישראל.
-
1925
בית הנכות הלאומי בצלאל
מרדכי נרקיס (פוטאש) מתמנה לניהול ״בית הנכות הלאומי בצלאל״ - מוזיאון וחלל תצוגה שפעל בין השנים 1906-1965 בבניין התאום של בצלאל - כיום בית האמנים. עם הקמתו של מוזיאון ישראל בשנת 1965, ישולב בו אוסף בית הנכות הלאומי בצלאל.
-
1929
משבר וסגירה זמנית
המשבר הכלכלי העולמי מכה גם בארץ ישראל, ובצלאל – בית המדרש למלאכת האומנות, נסגר זמנית בשל קשיים כספיים. שץ יוצא למסע גיוס כספים עבור המוסד בחו"ל.
-
1932
בוריס שץ, 1932-1867
בוריס שץ, מייסד בצלאל ומנהלו, נפטר בארצות-הברית, במהלך מסע גיוס תרומות המלווה בתערוכה נודדת של עבודות בצלאל. בן 65 היה במותו. כחצי שנה מאוחר יותר הועלו עצמותיו לארץ ונטמנו בהר הזיתים.
-
1935
בצלאל החדש נפתח
הוועד בברלין פותח מחדש את "בית הספר בצלאל החדש לאומנות ולאמנות" ובראשו עומד אומן ההדפס יוסף בודקו. רבים מהמורים הם יוצאי גרמניה שהושפעו מה"באוהאוס", ודגש רב ניתן ללימודי הטיפוגרפיה, הגרפיקה והאומנות השימושית, כביטוי לצרכים ולהתפתחות הכלכלית-חברתית של אותן שנים.
-
1940
מרדכי ארדון מחליף את יוסף בודקו
יוסף בודקו נפטר ובמקומו מתמנה מקס ברונשטיין, הלא הוא האמן מרדכי ארדון, שלמד בבית הספר של הבאוהאוס והיה מורה בבית ספרו של יוהנס איטן. מלחמת העולם השנייה מביאה עמה קשיים כלכליים וקיומיים חמורים.
-
1946
שותפות חדשות: ויצ"ו
ההסתדרות העולמית של נשים ציוניות – ויצ"ו לוקחת תחת חסותה את המוסד ומתחילה להשתתף במימונו. כספי ויצ"ו אחראים ל-50% מתקציב בצלאל.
-
1947
צמיחה לאחר המלחמה
עם תום המלחמה מצטרפים עוד ועוד תלמידות ותלמידים, ומספרם עולה לראשונה על מאה. בין התלמידים החדשים גם ניצולי מחנות ההשמדה באירופה.
-
1948
בית הספר הגבוה לאמנות של המדינה הצעירה
עם תום מלחמת השחרור והקמתה של מדינת ישראל, השתלבות בית הספר במשימות הלאומיות נתפסה כתרומה למדינה שזה עתה קמה.
-
1952
זאב בן צבי מחליף את ארדון
מרדכי ארדון עוזב את בצלאל ובמקומו מתמנה הפסל זאב בן-צבי. ממשלת ישראל, המודעת לחשיבותו ההיסטורית ולתפקידו הייחודי של בצלאל, מתחילה להשתתף במימונו.
במקומו של בן-צבי מתמנה, לאחר שנה, יעקב שטיינהרדט (1955-1953) ואחריו מכהנים ירחמיאל שכטר (1957 - 1955), יצחק אשהיים (1961 - 1960) והאדריכל פליקס דרנל (1964 - 1962).
-
1955
בצלאל - אקדמיה לאמנות
בצלאל החדש מוכרזת כ"אקדמיה לאמנות", וממשיכה לגדול. מספר הסטודנטים והסטודנטיות הוא מעל מאתיים, והמבנה ברחוב בצלאל פינת שמואל הנגיד מורחב על מנת לאכלס את הפעילות המתפתחת.
-
1958
פרס ישראל לבצלאל
בשנת העשור למדינה מוענק פרס ישראל לבצלאל. עוד מקבלים את הפרס בשנה זו מוסדות תרבות לאומיים מרכזיים נוספים - התיאטרון הלאומי "הבימה" והתזמורת הפילהרמונית הישראלית.
-
1964
מנהל חדש - דן הופנר
האמן דן הופנר מתמנה למנהל בצלאל (1979 – 1964) ופועל באינטנסיביות לשינוי מעמדו המשפטי, הכספי והאקדמי של המוסד. בשנה זו מתחיל להתגבש המבנה המחלקתי של האקדמיה במתכונתו הנוכחית.
מוזיאון ישראל מוקם ומחליף את בית הנכות הלאומי בצלאל שנסגר. אוצרות בית הנכות מהווים בסיס לאוסף האגף לאמנויות במוזיאון החדש.
-
1968
בצלאל - חברה ממשלתית
ועדת השרים לענייני כלכלה מחליטה להפוך את בצלאל לחברה ממשלתית. שר החינוך והתרבות ושר האוצר ממנים את חברי הוועד המנהל.
-
1969
בצלאל - מוסד להשכלה גבוהה
המועצה להשכלה גבוהה מאמצת את המלצות ועדת חנני: "לאחוז באמצעים על-מנת להעלות את בית הספר בצלאל לרמה של מוסד להשכלה גבוהה". לצורך כך מוקמת וועדת מינויים ותכניות לימודים מטעם המל"ג.
-
1971
יחידה חדשה: אנימציה
מוקמת היחידה ללימודי אנימציה. בהקמתה היא התכנית הראשונה והיחידה בארץ המאפשרת ללמוד וליצור אנימציה.
-
1975
תואר ראשון בבצלאל
לראשונה בישראל, בצלאל מורשה להעניק תואר "בוגר באמנות" לבוגרי ולבוגרות המחלקות לאמנות, לצורפות ולקדרות ו"בוגר בעיצוב" לבוגרי המחלקה לעיצוב גרפי.
-
1976
בצלאל מורשה להעניק תואר "בוגר בעיצוב" לבוגרי המסלול לעיצוב תעשייתי, לראשונה בישראל. בכך מושלם תהליך האקדמיזציה של בצלאל והפיכתו למוסד להשכלה גבוהה. המל"ג מקבלת לידיה את הניהול התקציבי של המוסד.
-
1979
רן שחורי ממונה למנהל
פרופ' דן הופנר מסיים את תפקידו בבצלאל ובמקומו נבחר פרופ' רן שחורי. מסתיים החלק הראשון בגיבוש התקנון האקדמי של המוסד בהנחיית הוועדה המלווה מטעם המועצה להשכלה גבוהה.
-
1981
תחומי לימוד חדשים
תכנית הלימודים מתרחבת. 70 שנה לאחר הקמתה, מוסמכת המחלקה לצילום להעניק, לראשונה בישראל, תואר ראשון בצילום.
-
1982
בצלאל - אל הר הצופים
בצלאל חותמת על חוזה עם האוניברסיטה העברית בירושלים והמועצה להשכלה גבוהה להקמת בניין בשטח קמפוס הר הצופים. מתחילה עבודת התכנון המפורטת לקראת המעבר אל המיקום החדש.
-
1983
מחלקות חדשות ומעמד חוקי חדש
המחלקה לעיצוב סביבתי ותעשייתי מופרדת לשתי מחלקות עצמאיות: המחלקה לעיצוב תעשייתי, והמחלקה לעיצוב סביבתי - המגישה בקשה להעניק תואר באדריכלות.
הממשלה מחליטה להפוך את בצלאל מחברה ממשלתית לעמותה, הנרשמת כחוק.
-
1986
תחילת המעבר להר הצופים
שלוש מחלקות מתחילות את שנת הלימודים בבניין ע"ש ווילר בקמפוס החדש בהר הצופים: המחלקות לעיצוב סביבתי, לצורפות ולצילום, ואיתן גם המזכירות האקדמית, היחידה ללימודים העיוניים, משרדי הדיקן ואיגוד הסטודנטים.
-
1988
לראשונה בצלאל מורשית להעניק תואר בוגר בארכיטקטורה (B.Arch).
-
1990
מסתיים המעבר להר הצופים
מחלקות האקדמיה והמנהלה משלימות את המעבר לקמפוס החדש בהר הצופים.
-
1991
חילופי הנהגה
פרופ' רן שחורי מסיים את תפקידו כראש האקדמיה, ד”ר רן ספוז'ניק נבחר לתפקיד.
-
1992
שימוש חדש לבניין ההיסטורי
בעקבות מעבר המחלקות האקדמיות להר הצופים, המבנה ההיסטורי ברחוב בצלאל הופך למרכז פעילות חדש ללימודי תעודה ולתערוכות.
-
1994
יחידה חדשה ללימודי וידאו
סנאט בצלאל מאשר את הפיכת היחידה לווידאו למסלול לימודים במסגרת המחלקה לצילום.
-
1995
מסתיימת בניית הספרייה והאגף החדש של המחלקה לארכיטקטורה ע"ש ג'ק ויילר.
-
1998
המחלקה לעיצוב גרפי, משנה את שמה ל"מחלקה לתקשורת חזותית"
יובל לישראל - במסגרת חגיגות חמישים שנה למדינת ישראל פותחת האקדמיה את תערוכת "רצף ותמורה" המציגה 92 שנות יודאיקה בבצלאל, ומתקיימת במרכז הקונגרסים שבבנייני האומה.
-
2000
חזרה לבניין ההיסטורי
החל השלב הראשון בשיקומו של הבניין ההיסטורי במרכז העיר והתאמתו עבור המחלקה לארכיטקטורה, החוזרת אל לב המרקם העירוני.
המחלקה לעיצוב קרמי, משנה את שמה למחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית.
-
2002
שתי תכניות חדשות לתואר שני
נפתחות התכנית לתואר שני באמנות (בשיתוף האוניברסיטה העברית) והתכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי, הראשונות מסוגן בישראל.
-
2003
מסלולים ויחידות חדשות ונשיא חדש - פרופ' ארנון צוקרמן
סנאט בצלאל מאשר את פתיחת מסלול האופנה במחלקה לצורפות ואת הקמת היחידה לקולנוע, וידאו וניו-מדיה, הפותחת תכנית לימודי תעודה בת ארבע שנים.
פרופ' ארנון צוקרמן נבחר לתפקיד נשיא בצלאל.
-
2005
לקראת חזרה למרכז העיר ירושלים
הוועד המנהל מחליט על מעבר בצלאל מהר הצופים בחזרה למרכז העיר, ובוועדת השרים לענייני ירושלים מאשרים הקצאת שטח במגרש הרוסים לצורך הקמת הקמפוס החדש.
-
2006
שנת המאה לייסוד בצלאל
חגיגות שנת המאה של בצלאל נפתחות בתערוכת "בוריס שץ – כהן האמנות", במוזיאון ישראל, ירושלים, במעמד נשיא המדינה, מ"מ ראש הממשלה וראש עיריית ירושלים.
מאירועי שנת המאה:
תערוכה של 18 מעצבות ומעצבים תעשייתיים מבצלאל במוזיאון הלאומי האמריקאי לעיצוב, "קופר-היואיט" בניו- יורק, ארה"ב;
הוצאתו לאור של הספר "בצלאל 100";
כנס ראשון של בוגרי בצלאל לדורותיהם באמפיתאטרון הר הצופים, בהשתתפות אלפי בוגרות ובוגרים;
תערוכת סוף שנה חגיגית של בצלאל מוקמת בטרמינל 1 בנתב"ג ובה אלפי עבודות של למעלה מ-400 בוגרים וסטודנטים. בתערוכה ביקרו כ-78,000 איש.
נעילת אירועי המאה בכנס הבינלאומי "מראות הרוח: מבטים חדשים על ירושלים", בהשתתפות יוצרים מכל תחומי התרבות מהארץ ומהעולם.
-
2007
תואר ראשון באמנויות המסך
הלימודים לתואר ראשון זוכים לתוספת, עם אישור התכנית לתואר ראשון באמנויות המסך (B.F.A).
-
2009
תואר שני חדש: עיצוב אורבני
נפתחת תכנית ראשונה מסוגה והיחידה בישראל לתואר שני בעיצוב אורבני (M.Urb.Des).
-
2011
תכנית חדשה לתואר שני ומרכז ייחודי ללקויי למידה
נפתחת התכנית העיונית לתואר שני במדיניות ותיאוריה של האמנויות (M.A עם עבודת תזה). זו התכנית הראשונה מסוגה בישראל ללימודי תואר שני בתחום האוצרות.
בתמיכת המוסד לביטוח לאומי מוקם בבצלאל מרכז תמיכה ייחודי ללקויי למידה בתחומי האמנויות.
-
2012
פרס למעורבות חברתית
בצלאל זוכה בפרס המל"ג למעורבות חברתית בקהילה: "האקדמיה הינה מוסד מוביל בנושא המעורבות החברתית בשנים האחרונות ומהווה דוגמא למעורבות האקדמיה בקהילה בכל הרמות והדרגים במוסד".
-
2013
שלוחה חרדית לבצלאל
כחלק מן המאמץ להרחבת מעגל הלומדים והלומדות בבצלאל והנגשת ההשכלה האקדמית לשכבות רחבות ומגוונות באוכלוסיה, נפתחת שלוחה חרדית בבצלאל. בשלוחה, הראשונה מסוגה בישראל ובעולם, לומדות נשים חרדיות ומוענקים תארים ראשונים באמנות, בארכיטקטורה ובתקשורת חזותית.
-
2014
מרכז מדיה דיגיטלית ב"הנסן"
נחתם חוזה עם הרשות לפיתוח ירושלים להקמת מרכז מדיה דיגיטלית ועיצוב במתחם "הנסן" (לשעבר בית המצורעים) ונפתחים בו קורסים לתואר ראשון ולתואר שני, לצד פעילות לקהל הרחב.
-
2015
נשיא חדש לבצלאל – פרופ' עדי שטרן והנחת אבן הפינה לקמפוס החדש של האקדמיה
פרופ' עדי שטרן מתמנה לנשיא בצלאל.
בחודש אוקטובר מונחת אבן הפינה לקמפוס החדש של בצלאל. תכנון הקמפוס, על ידי משרד האדריכלים היפני SANAA, שזכה בתחרות הבינלאומית לעיצוב המבנה, מאושר סופית ויוצא לדרך.
-
2017
נפתחים הלימודים בתכנית לתואר שני בתקשורת חזותית, התכנית הראשונה והיחידה מסוגה בישראל.
-
2020
לראשונה - תואר ראשון עיוני בבצלאל
המחלקה לתרבות חזותית וחומרית (לשעבר, המחלקה להיסטוריה ותיאוריה) פותחת תכנית לימודים לתואר ראשון עיוני וראשון מסוגו בישראל: לימודי תרבות וחדשנות בעיצוב ובאמנות המשלבים 80% לימודים עיוניים עם 20% לימודים מעשיים.
-
2023
בצלאל עוברת למשכנה החדש במרכז העיר ירושלים. המעבר לקמפוס ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל מסמן את חזרתה ההיסטורית של בצלאל אל לב העיר ומהווה ציון דרך משמעותי עבור האקדמיה וירושלים. מהלך זה, מביא עמו אלפי סטודנטים וסטודנטיות לאמנות, עיצוב וארכיטקטורה לגור, ללמוד, ליצור ולפעול בלב העיר והקהילה הירושלמית. הבניין, המשתרע על פני 42,000 מ״ר, תוכנן על ידי משרד האדריכלים היפני SANAA , זוכה פרס פריצקר וממשרדי האדריכלים המובילים בעולם, בשיתוף משרד HQ אדריכלים הישראלי. עם המעבר נוצר קמפוס עירוני, הכולל גם את הבניין ההיסטורי, בו שוכן בית הספר לארכיטקטורה ומעונות בצלאל, כולם במרחק הליכה קצר זה מזה.