התכנית לתואר שני בעיצוב אורבני
برنامج اللقب الثاني في التصميم الحضري
Master's Program in Urban Design (M.Urb.Des.)
גלריה ראשית
תוכן ראשי
ההרשמה לתואר שני בבצלאל לשנת הלימודים תשפ״ו (2025-26) נפתחה לתכניות: אמנויות (M.F.A.), מדיניות ותיאוריה של האמנויות (M.A.), עיצוב אורבני (M.Urb.Des), עיצוב תעשייתי (M.Des.) ותקשורת חזותית (M.Des.).
מועדי ימים פתוחים יעודכנו בהמשך.
עיצוב אורבני הוא תחום המשלב דיסציפלינות שונות: אדריכלות נוף, עיצוב, גאוגרפיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה וכלכלה. מטרת הלימודים בתכנית היא פיתוח כלים להתמודדות עם תהליכי ציפוף האוכלוסיה ההולכים ומואצים, ומשפיעים על איכות החיים במרחב האורבני. העיר היא סביבת החיים של רוב אוכלוסיית העולם, ושל מעל 90% מתושבי ישראל.
המעצב/ת האורבני/ת פועל/ת מתוך הבנה של היחס בין קנה המידה האנושי לקנה המידה של המרחב הבנוי, ומתוך היכרות מעמיקה של המערכות והתשתיות העירוניות – תחבורה, כלכלה, תכנון ובנייה.
הלימודים בתכנית מבוססים על שורה של קורסים עיוניים ומעשיים. מסגרת זו תומכת במעבדות, שהן קורסים ייחודיים העובדים כקבוצות מחקר יישומי. במסגרת המעבדות מגדיר צוות הוראה רב-תחומי סוגייה במרחב אורבני נתון, ומכאן לומדים את הסוגייה מצדדיה השונים ומפתחים הצעה תכנונית העונה לאתגרים שהוצבו על ידי קבוצת המחקר. פרוייקט כזה הוא, למשל, המעבדה Learning from Jerusalem העוסקת בכל שנה באזור מוגדר בירושלים וכוללת עבודה עם התושבים ועם בעלי עניין נוספים בשטח.
בתכנית שני מסלולי התמחות: מסלול עיר ונוף ומסלול שימור ומורשת.
שיתופי הפעולה של התכנית מוסיפים ללימודים היבט מעשי וכן היכרות עם הגורמים ועם הנפשות הפועלות בשדה התכנון. בין שיתופי הפעולה הבולטים - עיריית ירושלים, מנהל התכנון, איגוד מהנדסי הערים וכן MIT (המכון הטכנולוגי במסצ'וסטס) ובית הספר לעיצוב של אוניברסיטת הארוורד.
בכל שנה מתקבלים לתכנית כ-20 סטודנטיות וסטודנטים. ביניהם – אדריכלים, מעצבים תעשייתיים, מהנדסות עיר, מתכנני ערים, ואדריכליות עיר, לצד בוגרי מדעי הרוח ומדעי החברה באוניברסיטה ובוגרים "טריים" של המחלקה לארכיטקטורה ושל מחלקות אחרות בבצלאל – תמהיל המשקף את המהות הרב-תחומית של לימודי העיצוב האורבני בבצלאל, ומרכיב קבוצת לומדים ולומדות רחבת אופקים ובעלת ידע וניסיון מגוונים.
בוגרי התכנית משפיעים על המרחב האורבני בישראל, ומשתלבים בתפקידי מגוונים במגזר הציבורי – ברמה הארצית והמקומית, במשרדי אדריכלים ותכנון ערים במגזר הפרטי, כיזמים, בתפקידי הוראה ומחקר באקדמיה, ובמגזר השלישי - בפרוייקטים המשלבים חברה, קהילה ורווחה ועבודה מול אוכלוסיות מיוחדות במרחב האורבני.