קמפוס ג׳ק, ג׳וזף ומורטון מנדל
حرم على اسم جاك، جوزيف ومورتون مندل
Jack, Joseph and Morton Mandel Campus
קמפוס בצלאל ע"ש ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל
במרכז העיר ירושלים
משכנה החדש של בצלאל, בלב ליבו של מרכז העיר ירושלים, הוא קמפוס מרהיב ומרשים ובו תשתיות מן החדשניות והמתקדמות בעולם.
המעבר לקמפוס החדש ע"ש ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל, מסמנת את חזרתה ההיסטורית של בצלאל אל מרכז העיר ואת יצירתו של קמפוס עירוני שוקק, הכולל את הבניין ההיסטורי של בצלאל, בו שוכן בית הספר לארכיטקטורה, את הקמפוס החדש ואת מעונות בצלאל, כולם במרחק הליכה קצר זה מזה. ההתמקמות מחדש של בצלאל במרכז העיר, מביאה עמה אלפי סטודנטים/ות לאמנות, עיצוב וארכיטקטורה לגור, ללמוד, ליצור ולפעול בלב העיר והקהילה הירושלמית.
הקמפוס ממוקם במתחם מגרש הרוסים, בסמוך לעיריית ירושלים וכיכר ספרא, על גבעה המשקיפה אל העיר העתיקה. הבניין, המשתרע על פני 42,000 מ״ר, תוכנן על ידי משרד האדריכלים היפני SANAA, ממשרדי האדריכלים המובילים בעולם, זוכה פרס פריצקר, בשיתוף משרדי האדריכלים הישראליים, ניר קוץ אדריכלים ו-HQ.
תשתיות מן החדשניות והמתקדמות בעולם
בין היתר, עומדות לרשות הסטודנטים/ות באקדמיה סדנאות ענק – סדנת אנימציה, פיסול, הדפס, דפוס דיגיטלי, ריתוך, מתכת, עץ, תפירה, יציקה, פיירקס, אובניים, גבס ועוד – לצד גלריות מרשימות, כיתות לימוד מתקדמות, חללים אימרסיביים, מעבדת הפקה וירטואלית, מעבדת מחשוב פיזיקלי, סדנת מידול, רובוטים והדפסות תלת ממד וכן מרכז נתן דרהי למחקר וחדשנות, שמטרתו לפתח את החיבור בין אמנות, עיצוב, טכנולוגיה, חדשנות ומדע.
שקיפות, פניה לקהילה וחיבור חברתי ותרבותי
מיקומו הייחודי של הקמפוס החדש, בסמוך לבנייני העירייה ולמרכז האזרחי של העיר, בין רחוב יפו, מאה שערים ושכונת מוסררה ובין חומות העיר העתיקה וכיכר ציון, מהווה צומת תרבויות ומפגש דרכים - בין מזרח ומערב העיר, בין מבני השלטון וחיי החול למקומות הקדושים ובין העבר לעתיד.
בעוד מיקומו של הקמפוס מהדהד באופן מלא את חשיבות המגוון והפלורליזם בתפיסת העולם של האקדמיה, הרי שתכונתו המרכזית של התכנון האדריכלי שלו הינה שקיפות - עובדה שמייחדת את המבנה על רקע הבנייה המסורתית בירושלים, המתאפיינת בחומות וחצרות פנימיות. שקיפותו של הקמפוס החדש של בצלאל חושפת את הנעשה באקדמיה בפני הקהילה ובה בעת מחייבת את הסטודנטים והסטודנטיות להביט החוצה, אל העיר בה הם חיים ויוצרים. גלריות שפונות לרחוב, הרצאות פתוחות לקהל הרחב, אודיטוריום וקפיטריה יהוו גשר נוסף בין קהילת הסטודנטים, האמנים והמעצבים, לבין הקהילה הירושלמית המגוונת.
שקיפות היא הרעיון האדריכלי המוביל גם את תכנונו של פנים הקמפוס. המבט מתוך המחלקות השונות ואל תוכן, והמפגש בין הסטודנטים והסטודנטיות בסדנאות המשותפות יהוו כר פורה לשיתופי פעולה בין-מחלקתיים וליצירה רב-תחומית מקורית וחדשנית.
הקמפוס החדש של בצלאל הוא המנוע המרכזי של התחדשות מרכז העיר ירושלים. זהו מהלך היסטורי: החזרה אל כיכר העיר, החיבור בין האקדמיה לקהילה והמיקום שיאפשר עיסוק בסוגיות המרכזיות ובקונפליקטים היסודיים של החברה בישראל. כל זאת, תוך שאיבת השראה מההיסטוריה, מהמורשת היצירתית ומהמגוון התרבותי והחברתי שקיימים בירושלים בכלל ובמרכזה בפרט.
בצלאל שואפת להכשיר יוצרים ויוצרות החותרים למצוינות, מבינים את הסביבה בה הם פועלים ומכירים בכח הנתון בידיהם ובאחריות המוטלת על כתפיהם. אזרחים ואזרחיות ביקורתיים ופעילים הרוצים ויכולים להנהיג ולהשפיע על התרבות, החברה והכלכלה בישראל, ובעולם.
למסע הזה, נכון וראוי לצאת מטבורה של העיר, ירושלים.