התכנית לתואר שני באמנויות
برنامج اللقب الثاني في الفنون
Master's Program in Fine Arts (M.F.A.)
גלריה ראשית
תוכן ראשי
ההרשמה לתואר שני בבצלאל לשנת הלימודים תשפ״ו (2025-26) נפתחה לתכניות: אמנויות (M.F.A.), מדיניות ותיאוריה של האמנויות (M.A.), עיצוב אורבני (M.Urb.Des), עיצוב תעשייתי (M.Des.) ותקשורת חזותית (M.Des.).
מועדי ימים פתוחים יעודכנו בהמשך.
התכנית לתואר שני באמנויות (.M.F.A) היא המסלול הוותיק ביותר ללימודי מוסמך בבצלאל. זו התכנית היחידה בישראל המבוססת על עבודת סטודיו וככזו תנאי הקבלה והמיון אליה תחרותיים ביותר. תכנית ה-.M.F.A פועלת כחממה המספקת לאמניות ולאמנים מבטיחות/ים הזדמנות ייחודית לשכלל פרקטיקות יצירה בעודן/ם מפתחות/ים גוף עבודות מקורי וממוקד.
אחד העקרונות המנחים המרכזיים בתכנית צומח מן התפיסה שאמן או אמנית אינם פועלים במנותק מהעולם, אלא תמיד מושפעות ומושפעים במידה זו או אחרת מן האקלים האינטלקטואלי, הערכי והתרבותי של הזמן והמקום שבהם הם פועלים. גישה זו מקבלת משנה תוקף במשכנה הייחודי של התכנית, שמחדד עקרון מרכזי זה ואת זהות התכנית. לימודי התיאוריה והסדנאות מתקיימים בקמפוס הראשי של בצלאל בירושלים, בעוד שחללי הסטודיו שוכנים בדרום תל אביב, במבנה ששימש בעבר כמפעל טקסטיל.
בנוסף להקשר המקומי, מתייחסת התכנית גם למציאות ולהקשר הגלובליים שבהם פועלים אמנים ואמניות בתחילת דרכם, ופותחת את הדלת למגוון רחב של שיתופי פעולה בינלאומיים עם תכניות מקבילות, מרצות ומרצים מובילים. בתכנית לומדות/ים אמניות/ים מהארץ ומרחבי העולם. לאורך כל תקופת הלימודים זוכים הסטודנטיות והסטודנטים ללווי והנחיית סגל המרצים הרב־תרבותי של התכנית לצד אמנים ואמניות בינלאומיים ומקומיים. סגל ההוראה המקומי והבינלאומי כולל גם אוצרות/ים מישראל ומרחבי העולם. מפגשים משמעותיים ופוריים אלו מובילים לא פעם לדיאלוגים מעשירים, לתובנות חדשות וליצירת קשרים הנמשכים גם לאחר סיום הלימודים.
התכנית מעניקה לסטודנטים ולסטודנטיות חופש אקדמי לצד חשיפה למגוון רחב של גישות ורעיונות אמנותיים, זאת כדי לחדד מיומנויות ניתוח השוואתי ואת נקודת המבט הביקורתית שלהם. לצד אלה, רוכשים הסטודנטיות והסטודנטים את הכלים המעשיים הנחוצים להם לסלילת דרכם בשדה האמנות המקומי ומעבר לו, כאמניות וכאמנים פעילים ורלוונטיים, כאזרחי העולם המעורבים תרבותית פוליטית וחברתית.
במסגרת הליך ההרשמה סגל ההוראה עובר על תיקי העבודות בשיתוף אוצרות/ים בכירים בשדה באמנות.
מרבית הסטודנטים/יות בשנה א' חולקים סטודיו עם סטודנט/ית אחר/ת. בסמוך לחופשת פסח הסטודנטיות/ים עוברות/ים לכיתת סטודיו אישית.
בהתאם לצרכים של הסטודנטים/יות בפועל, נעשים מדי פעם שינויים בשיבוץ כיתות הסטודיו.
גלריה
ד״ר נעם גל - דברים שלא עושים עם מילים