התכנית לתואר שני בתקשורת חזותית
برنامج اللقب الثاني في التواصل البصري
Master's Program in Visual Communication (M.Des.)
גלריה ראשית
תוכן ראשי
ההרשמה לתואר שני בבצלאל לשנת הלימודים תשפ״ו (2025-26) נפתחה לתכניות: אמנויות (M.F.A.), מדיניות ותיאוריה של האמנויות (M.A.), עיצוב אורבני (M.Urb.Des), עיצוב תעשייתי (M.Des.) ותקשורת חזותית (M.Des.).
מועדי ימים פתוחים יעודכנו בהמשך.
התכנית ללימודי מוסמך בתקשורת חזותית (.M.Des) היא תכנית דו-שנתית, יחידה מסוגה בישראל, המקדמת מחקר מבוסס פרקטיקה (Practice-Based Research) ומכשירה את הסטודנטיות והסטודנטים להוביל תהליכי עומק דרך עיצוב ולפעול כסוכני שינוי במרחבים החברתיים, התרבותיים והטכנולוגיים של זמננו.
תקשורת חזותית היא ביטוי של הכוחות שמעצבים את חיינו. זוהי דיסציפלינה שתפקידה לעצב את התקשורת והיחסים בין בני אדם וביננו לבין הטבע, הסביבה, והידע אודות כל אלו. אך לא פחות מכך, באופניה היצירתיים והביקורתיים, התקשורת החזותית הינה כוח שיכול לייצר שינוי, וליצור עולם, דרך שפה חזותית וסטוריטלינג. ככזאת, יש לה תפקיד מרכזי בהתמודדות עם האתגרים של העידן הנוכחי, בייחוד – הפיתוח הטכנולוגי המואץ שחודר באופן חסר תקדים לכל תחומי החיים, האוטומציה של תהליכי יצירה, מחקר והמצאה, ומצב החירום הפלנטרי לנוכח המשבר האקלימי. תהליכים אלו ואי הוודאות שכרוכה בהם מעצבים מחדש את הפרופסיה של תקשורת חזותית ומייצרים שינויים מהירים במתודולוגיות וצורות החשיבה באמצעותן ניתן להגיב לעולם.
לאור זאת, שלושה עקרונות פדגוגיים מרכזיים עומדים בלב תכנית הלימודים. האחד, פיתוח של גמישות דיסציפלינרית שתאפשר ללומדות וללומדים בה לנסח שאלות ביקורתיות על המנגנונים הטכנולוגיים, הכלכליים והפוליטיים שמעצבים את החברה והמרחב. הסינתזה בין תיאוריה ופרקטיקה מהווה עקרון שני בתכנית, והיא מעודדת פיתוח עמדה מעמיקה וביקורתית ביחס לשדה הפעולה המקצועי והרחבת גבולותיו. העקרון השלישי, צומח מתוך הכרה בחשיבות של תקשורת חזותית הפועלת מקומית ואזורית לחיזוק חברה צודקת ודמוקרטית. החללים השקופים של קמפוס בצלאל החדש מזמנים התייחסות המטעינה את הטרנספורמציות הגלובליות בקונטקסט מקומי ובאחריות שיש לה נמענים קונקרטיים. עקרונות אלו מכוונים לפיתוח שפה וכלים של תקשורת חזותית בעלת קול חברתי קוהרנטי.
הלימודים משלבים חטיבה מעשית, עיונית ועבודת סטודיו מחקרי כאשר במסגרתו מרצים ומרצות מתחומי העיצוב, הטכנולוגיה והתיאוריה הביקורתית מובילים את הסטודנטים/ות דרך תהליכי עיצוב מחקרי. השילוב בין מחקר חברתי וטכנולוגי, פרקטיקה עיצובית, וסטוריטלינג יאפשר לסטודנטים ולסטודנטיות לשאול שאלות אודות הנסתר מהעין ומהתודעה, ולייצר שפה חזותית המנכיחה ריבוי קולות ופרספקטיבות ומכוונת לחשיבה מחדש ועשייה חדשנית בשדה העיצוב ומעבר לו – בקהילה, חברה, מדיניות, אקטיביזם ועוד.
התכנית מיועדת לבוגרי/ות תואר ראשון בתחומי התקשורת החזותית ותחומים משיקים אחרים. רבים מבין הסטודנטיות והסטודנטים מגיעים לתכנית לאחר מספר שנים בהן התקדמו בשדה המקצועי, מתוך שאיפה לפתח את המומחיות המקצועית, להרחיב ולהעמיק אותה עם מיומנויות חדשות ובינתחומיות, ויכולות אקדמיות ואינטלקטואליות.
מועמדות ומועמדים מתאימים יפגינו סקרנות, רצינות ומחויבות ללימודים מתקדמים הבוחנים את תפקידו המשתנה של שדה העיצוב והתקשורת החזותית בפרט, לנוכח אתגרים מקומיים וגלובליים.
התכנית פועלת בחזית העשייה והשיח, ומקיימת קשרים הדוקים עם תכניות מובילות בעולם, הכוללים סדנאות בינלאומיות ואירוח דמויות בולטות בשדה התקשורת החזותית ומעבר לו. בשנים האחרונות התארחו בתכנית ראשות התכניות המקבילות ב-RCA בלונדון וב-Konstfack בשטוקהולם, וחוקרים/ות ומרצים/ות מאקדמיות שונות ברחבי העולם, ביניהם/ן: גיא הופמן (MIT), ראתנה רמנטאן (סנטרל סיינט מרטינס), דיויד הארווי (ארה״ב), בן ואן דר ואל (איינדהובן), קארני וסול (בריטניה), הנינג וואגנברת׳ (UDK), ועוד. שיתופי פעולה אקדמיים ארגוני חברה אזרחית, מוזיאונים ומוסדות תרבות (מצילות המזון, מוזיאון הרצליה, מוזיאון ישראל, בית ליבלינג), חברות (הום-ביוגז) ועוד.