התכנית לתואר שני באמנויות
برنامج اللقب الثاني في الفنون
Master's Program in Fine Arts (M.F.A)
קישור לשנתון - לעיון בתכנית הלימודים המלאה ובפרטי הקורסים
מרכיבי התכנית
כל משתתף/ת בתכנית נתפס/ת כציר ייחודי סביבו נעים המרכיבים המנחים של התכנית: עבודת סטודיו עצמאית, הנחיה אישית, ביקורת סטודיו קבוצתית, סדנאות, סמינרים, תערוכות, לימודים עיוניים, מפגש עם אמנים/יות ומרצים/ות אורחים/ות, תערוכת גמר ועבודה כתובה. התכנית בנויה סביב שלד בסיסי קבוע של מסגרות אקדמיות וסגל הוראה, אך שואפת לגמישות מרבית בהתאם לדינמיקה של הקבוצה כולה ולצרכים האישיים של כל משתתף/ת.
תקופת הלימודים
משך הלימודים בתכנית: שתי שנות לימוד.
הלימודים מתקיימים בימי ראשון, שני וחמישי. בימי ראשון לימודים עיוניים פיסיים בהר הצופים, בימי שני לימודים עיוניים מקוונים באנגלית, ובימי חמישי לימודים מעשיים פיסיים בהרצל 119.
נוכחות במהלך השבוע בפעילויות התכנית ונוכחות בסטודיו היא חובה –לא רק בימי הלימודים הרשמיים.
בנוסף, יתקיימו אירועים מיוחדים כגון: ביקורים ומפגשים בתערוכות, השתתפות בימי עיון, סדנאות והרצאות; לא בהכרח בימים ראשון או חמישי.
היקף הלימודים
הדרישות הלימודיות כוללות 60 נ"ז, השתתפות במפגשי מרצים אורחים ופרויקט גמר.
לימודים מעשיים *
*תוכנית הקורסים המעשיים היא חובה וזהה עבור כלל הסטודנטים/יות בתכנית בהתאמה לשנת הלימוד.
העבודה בסטודיו היא מסגרת ההתייחסות הבסיסית של התכנית, ציר מרכזי של מטלות התואר, וחלק בלתי נפרד מהן. התלמידים/ות לתואר שני נתפסים/ות כבעלי/בעלות מוטיבציה ויכולת לפתח מהלך עצמאי של מחקר יצירתי אישי בסטודיו, כאשר היצירה האמנותית היא המרכז לדיון ביקורתי, לפעילות בתכנית ולדיאלוג של הסטודנט/ית עם עמיתיו ועם צוות התכנית. בצלאל מעמידה לרשות כל סטודנט סטודיו; הפעילות האישית בסטודיו משתלבת בפעילות מכלול המסגרות הלימודיות של התכנית ומאפשרת לסטודנט/ית ליצור ולפתח דיאלוג.
** חובה להגיע לסטודיו לא רק בימי הלימוד הרשמיים.
2 נ"ז, שנתי
יום חמישי, 12:00 – 14:00
רשימת המנחים:
פרופ' דור גז; פרופ' דודו מזח; פרופ’ יהודית סספורטס; קרלוס אמורלס; ג'ומאנה אמיל עבוד מיכל הלפמן; מנאר זועבי; מריל לדרמן יוקלס; שרון יערי; נבט יצחק; הדס מאור; דניאל מאיר; משה ניניו; ראידה סעאדה; דוד עדיקא; יוסי קריספל ; גלעד רטמן, רוואן שארף.
המפגש בין אמן/ית בוגר /ת ומנוסה לבין סטודנט /ית לאמנות הינו פורמט פדגוגי היסטורי על פיו אמן מלמד אמן. ההנחיה האישית מאפשרת תנאים לדו-שיח בין סטודנט-מרצה והתייחסות לעבודותיו של הסטודנט היחיד. למפגש כזה תפקיד חשוב בתהליך גיבוש זהותו האמנותית של הסטודנט/ית. במפגשי ההנחיה יושם דגש על חיזוק המרכיבים המקוריים ופיתוח ההיבט האישי ביצירתו, תתקיים "קריאה" של עבודת הסטודנט /ית במטרה לזהות מהלכים בעבודתו /הולמקמה בקונטקסט תרבותי-חברתי רחב ולאפשר למרצה הגשת סיוע והנחייה מתאימים. כל סטודנט/ית יפגש עם מנחים/ןת אישיים ומנחים/ות אורחים/ות לסירוגין לאורך השנה.
בשנה ב' נבחר לכל סטודנט/ית מנחה אישי/ת שמלווה אותו לפרויקט הגמר.
הציון בקורס ההנחייה האישית מורכב מסך ממוצע הציונים של המנחים אותם הסטודנטית/יות פוגשים/ות במהלך שנת הלימודים.
פרופ' דור גז, הדס מאור
שנה א'
4 נ"ז, שנתי
יום חמישי, 10:00 – 11:30
הסמינר מתפרש על פני שנת הלימודים ומתכנס מידי שבוע לדון במיפוי של מגמות בולטות בשדה האמנות, בחינה של דרכי תצוגה שונות ורכישה של כלים מעשיים להשתלבות בשדה כאמנים/יות פעילים/ות. תכליתם של כלים אלו היא יצירת מנעד רחב של אפשרויות פעולה, למידת שיטות עבודות ובחינה מעמיקה של עצם מושג התצוגה. במהלך הקורס נתייחס למושגי מפתח, דוגמת: הקובייה הלבנה, הצבה תלויית-חלל, הצבה תלויית-זמן, סאונד, פרפורמנס ועוד, וכן נעמיק בשאלת חיוניות אובייקט התצוגה. הקורס מהווה מסגרת שמטרתה לחדד את הבנת אופני הפעולה של הסטודנטים/יות ואת השימוש המעשי בכלים השונים שנרכשו במסגרתו.
במסגרת הקורס יתקיימו מסגרות שונות של פרזנטציות, דיונים, קריאת טקסטים, ביקורי אורחים, תצוגות אישיות ו/או קבוצתיות ופעולות בחללי העבודה השונים. במהלך סמסטר ב' הסטודנטים/יות יתחלקו לשלוש קבוצות ויציגו שלושה פרוייקטים מקוריים.בסוף שנת הלימודים כל סטודנט/ית יכתוב/תכתוב עבודה מסכמת המשלבת בין פן מעשי לפן עיוני.
סטודיו א'
מנחים: שרון יערי, פרופ’ יהודית סספורטס
שנה א'
4 נ"ז, שנתי
יום חמישי, 15:00 – 17:00
סטודיו שנה א' מורכב משלושה מעגלי עבודה מרכזיים:
מעגל ראשון:
חדרים מקבילים . הוא מצע עבודה בו נדרש הסטודנט/ית להציע שני חללי עבודה המייצגים את עבודתו /ה בשני אופנים שונים. חלל אחד בו מציג היוצר/ת את קפסולת מהות יצירתו /ה הממחישה את יכולתו /ה של היוצר/ת לנסח את מודל ועקרון עבודתו /הבאמצעות:
שיחה / הרצאה/ מיצג /או טקסט. המהלך מלווה במצגת ייעודית לעניין זה .
במקביל לחדר זה מתקיים חדר נוסף בו נחשפת הכיתה וקבוצת הדיון לעבודות מקור או למהלכי עבודה פיזיים בחלל עצמו. התנועה מהחלל בו מנסח הסטודנט/ית את עבודתו מתוך פרספקטיבה רפלקטיבית של דיבור על עבודתו/ה, משתנה לסוג ואופי שיחה שונה, בו עומד היוצר/ת מול עבודתו/ה בחלל ומלווה את חווית המפגש של הצופה עם העבודה עצמה, בה נבחנית יכולת דיבור האמן /ית את עבודתו/ה.
מושם דגש גבוה על הבדל השיח בן שני חדרי הפעולה. מקבילותם של החדרים קשורה לצורך חשוב של פיתוח יכולת עבודה סימולטנית של תהליכי עבודה אינטרוברטים, שקטים ונטולי שיחה של כל יוצר בדרכו, לעומת תהליכי עבודה הפוכים המתגבשים רק מתוך מרחק רפלקטיבי.
כל יוצר/ת נחשף ל-24 מודלים שונים של פעולה מתוך קבוצת הכיתה, תוך הנחייה וליווי מעמיק של מנחי/ות הקורס, בהם נחשף קוד פעולה פנימי וייחודי לכל יוצר בקבוצה.
מעגל שני:
האורח/ת. מהלך זה כולל את בחירתו והזמנתו של אורח/ת קיים/ת או מדומיין/ת מכל תחום וזמן למרחב הכיתה, בו מפתח התלמיד/ה שיחה אודות עבודתו תוך אירוח פרספקטיבה שונה באמצעותה מתרחשת למעשה הרחבת שדה לעבודתו שלו.
מעגל שלישי:
מעבדת סטודיו מורחבת. בשלב השלישי מתגבש שיתוף פעולה בן ארבע או חמישה יוצרים/ות שכבר עברו את שלב הגשת החדר המקביל, לצורך הרחב שדה של כל אחד/אחת מהם/ן ולצורך העמדת פעולה חדשה בחלל שבבסיסה :
שאלה / סתירה / התנגדות/ השלמה/ פרימה / השלמה / או כל סוג של שיתוף פעולה בין עבודות האמנים/יות הנוספים בקבוצה כחלק מעבודת סטודיו שעדין מתהווה ומנסחת עצמה.
במהלך זה מתגבש למעשה מצע עבודה חדש המעמיק את הקשר בן היוצרים/ות ומייצר במה אליה זורמים תהליכי עבודה טריים, פתוחים באופן פגיע ונדיב וכזה בו מייצרת הקבוצה מעין הרחבה מושגית למהלכים קיימים דרך שיחה עם עבודתו של האחר.
זאת תוך הבנה ברורה שהפעולה או התוצאה אינם סופיים במכוון. אופי פעולה זה במהותו מאפשר זרימה, קלילות ואירוח של ספק , כערך הכרחי העומד בבסיסו של תהליך עבודה בריא.
בשלב זה מתנסה היוצר /ת בתרגול עבודת הסטודיו שלו באופן שונה. זהו מצע שיחה רחב יותר המאפשר לתהליכי עבודה עדינים וחשופים של כל יוצר/ת בקבוצת הלימוד להתפתח באופן בלתי צפוי. יצירת פורמט רחב ומוגן לצורך הבשלה עמוקה של מהלכי יצירה שאינם בשלים עדין לתצוגה סופית, אך חיוניים מאד לחשיפה ודיון במסגרת הקבוצה.
בסוף שנת הלימודים הראשונה יציג /תציג כל סטודנט/ית תערוכה מסכמת - פרויקט סוף שנה א' - של עבודותיו/ה ויתקיים דיון עומק בנוכחות מנחי/ות התכנית והסטודנטים/יות.
כמו כן, יתקיים אירוע הסטודיו הפתוח שיאפשר הצצה לסטודיו ותהליכי העבודה כמו גם מפגש בלתי-אמצעי ושיחה עם קהלים שונים. אירוע זה הוא אירוע קבוצתי המושתת על שיתוף פעולה מלא ומשמעותי בן כל התלמידים /ות אותו מובילים/ות חברי הקבוצה בהנחיית מנחי/ות הסמינר.
סטודיו ב':
מנחים: מיכל הלפמן, גלעד רטמן
שנה ב'
4 נ"ז, שנתי
יום חמישי, 10:00 – 12:00
האמנות הנה שותפה פעילה, משפיעה ומושפעת בהווצרותו של סדר היום החברתי תרבותי ובחינתו. בתוך כך, הפרקטיקה של האמן/ית האינדיבידואלי מתקיימת בזיקה (מחייבת או שוללת) לסדר יום זה.
סטודיו שנה ב' הינו מפגש בין אמנים/ות, סטודנטים /יות ומנחים/ות, אשר יחד בודקים את יחסי הגומלין הללו. באמצעות שורה של הרצאות פרונטליות שיעבירו מנחי הקורס, לצד תרגיל מעשי בקבוצות, יתמקד הקורס בנושאים הבאים:
1 טקס- מהי הפונקציה שממלאת האמנות במרקם החברתי –תרבותי היום? האם, כפי שטוענת התיאורטיקנית דורוטאה וון הנטלמן Dorothea von Hantelmann אנו נמצאים בעיצומה של הגדרה מחודשת של פונקציה זו?
2 פורמט- נבחן מקרים עכשוויים והסטוריים בהם אומנים הובילו מהלכים אשר שינו פרדיגמות פעולה קיימות ועל ידי כך הרחיבו את מה שנתפס עד אז לגבולותיה של הפרקטיקה האמנותית.
3 חוזה- באיזה אופן מגדירה עבודת האמנות עצמה את מערכת היחסים בין האמן, הצופה והממסד
4 יחסי אוביקט סוביקט- כאמצעי לחשוב מחדש את מעמדה של התערוכה כיישות עצמאית החורגת מתפיסתנו המסורתית אותה כ"אוביקט" המתקיים עבור מבטו של הצופה.
בסמסטר ב' לאחר שצברנו שפה משותפת וליבנו מושגי מפתח כתשתית לדיון – נתמקד במשימה בקבוצות שמטרתן לבחון את האפשריות והעמדות שהוצגו בחלק הראשון. הצגת הפרוייקטים הקבוצתיים תתקיים בסדנה של 24 שעות שתתקיים מחוץ לבצלאל. המיקום יקבע בהמשך, בהתאם למגבלות הקורונה.
בהמשך סמסטר ב', נחזור לדיון קבוצתי שיתמקד במושג "חוסר הוודאות" ובאפשרות של תמורות פוליטיות ותרבותיות לייצר קרקע פוריה (גם אם לא יציבה) לחשיבה אמנותית
תהליכי הצבה וגיבוש אוצרותי
פרופ' דור גז, הדס מאור
שנה ב'
2 נ"ז, סמסטר ב'
יום חמישי, 14:30 – 16:00
הקורס מהווה רובד נוסף במעטפת הליווי של הסטודנטים/יות בעבודתם/ן על פרויקט הגמר לקראת תערוכת הבוגרים/ות.
במסגרת הקורס יציגו הסטודנטים/יות את תהליכי והתקדמות עבודתם/ן לפני המרצים/ות והכתה, יעלו לדיון פתוח התלבטויות והקשרים, ויקבלו הפניה למקורות מידע והשראה נוספים.
בתוך כך, יחדדו המרצות.ים עם כל אחד ואחת מן הסטודנטים/יות את אופני ההצבה המתאימים לעבודה ואת צורכי התצוגה הנגזרים, ובהתאם לכך יאצרו את תערוכת הבוגרים/ות.
הקורס יפתח ביומיים מרוכזים בהם תתקיים "ועדת תערוכות". במסגרת הועדה יציגו הסטודנטיות.ים בפני מנחי הקורס את קווי המתאר של פרויקט הגמר שלהם, כפי שהתגבש במהלך הסמסטר הראשון עם המנחה האישי.ת. בהמשך יכלול הקורס התייחסות לדרכי עבודה לקראת מימוש פרויקט הגמר והתערוכה, תוך התייחסות נקודתית לקומת התערוכה (קומה ב'), ואפשרויות הפעולה בחלל הנתון. הסטודנטיות.ים ייחשפו לדרכי העבודה של בוגרי.ות התכנית משנים קודמות. חלקו האחרון של הקורס יוקדש למצגות הסטודנטיות.ים, בפני כלל הפורום השכבתי, תחת שלוש קטגוריות: רצוי-מצוי-מדומיין.
פרויקט גמר
אוצרות: פרופ' דור גז
8 נ"ז, שנתי
בסוף הסמסטר הראשון של השנה השנייה נערכת הגשת אמצע במעמד ראש התכנית ופורום מרצים/ות. במסגרת הגשה זו הסטודנט/ית מציג/תציג את פרויקט הגמר עליו הוא/היא עובד/ת תוך התייחסות למרכיביו השונים.
פרויקט הגמר כולל שלושה חלקים:
1- תצוגה של תערוכה הכוללת עבודות נבחרות.
2- עבודה כתובה המתייחסת לתהליכי עבודה, מקורות השראה והגדרה מושגית של הפרוייקט.
3- שיח אמן בו הסטודנט/ית מנסח את המהלך הרעיוני מול קהל אוצרים מקצועי במהלך תקופה בה תערוכת הבוגרים/ות עומדת.
סדנאות אלה מתמקדות בשאלות של יחסי התיאוריה והמעשה האמנותי; בתיאוריות של האמנות הפלסטית ובתחומים המקיפים אותה – כמו ספרות, כתיבה, ארכיטקטורה, קולנוע, פילוסופיה, כלכלה, חברה, סוציולוגיה, עיצוב, מחול, מוסיקה, סאונד והקשרי תצוגה – מתוך הדגשת הקשרים שונים של ההווה ביחס לאלה. במסגרת הסדנאות מוזמנים באופן שוטף מרצים/ות אורחים/ות לתוכנית למפגשים ופעילויות הכוללות: הרצאות, מפגשי אמן/ית, פעולות אמנויות ותצוגה.
חלק מפעילות זו נעשה בשיתוף פעולה עם מחלקות ותוכניות אקדמיות באקדמיה ומחוצה לה. ההשתתפות בסדנאות מלווה במשימות שיוגדרו בעבור כל סדנה וסדנה.
סדנה רב תחומית 1 - עוטף סלמה
מנחה: פרופ' דור גז
2 נ"ז, שנתי
יום חמישי אחה"צ (שעה מדוייקת תשלח בהתאם לפעילות)
תכנית הקולקוויום של התואר השני באמנויות מתמקדת במקום ובמקומי ובתוך כך בוחנת את סביבת הסטודיו בה הסטודנטים פועלים מהיבטים מצטלבים. במסגרת זו מתקיימת סדנה שנתית בה ניפגשים הסטודנטים/יות עם מרצים /ות אורחים/ות מדסציפלינות שונות: היסטוריה, ביקורת תרבות, גיאוגרפיה, פילוסופיה, חברה ועוד. במפגשים אלה ייחשפו הסטודנטים/יות למגוון רחב של נקודות מבט ושפות-שיח בזיקה הדוקה להתנהלותם של שדות הייצור, התצוגה והביקורת של האמנות היום. בנוסף לאורחים/ות אשר יוזמנו על-ידי התכנית ייעשה מאמץ להיענות ליוזמות של משתתפי /ות התכנית להזמנת אורחים/ות נוספים/ות. התכנית מעודדת ביקורים חוזרים ויצירת קשרים מתמשכים עם צוות של מרצים/ות בינלאומיים/ות ומקומיים/ות.
הנוכחות בקורס היא חובה לשנים א’-ב’ ובסופו תוגש עבודה מסכמת.
סדנה רב תחומית 2
ריכוז ותוכן: פרופ' דור גז
4 נ"ז, שנתי
במסגרת סדנה רב תחומית 2 מוזמנים/ות לתכנית מרצים/ות אורחים/ות לקיים סדנאות נושאיות הכוללות: הרצאות, מפגשי אמן, רכישת מיומנויות, פעולות אמנויות ותצוגה. במהלך השנה מוצעים לסטודנטים/יות מבחר של סדנאות בתחומי ענין שונים. כל סטודנט/ית מחוייב/ת להשתתף בסדנה אחת לכל הפחות. ההשתתפות בסדנאות מלווה במשימות שיוגדרו בעבור כל סדנה.
רשימת הסדנאות תפורסם בהמשך לקראת סוף סמסטר א'.
במהלך הלימודים ייפגשו הסטודנטים/יות עם אמנים/יות , מבקרים/ות, תיאורטיקנים/יות ואוצרים/ות פעילים/ות מישראל ומחו"ל. במפגשים אלה ייחשפו התלמידים/ות למגוון רחב של נקודות מבט ושפות-שיח בזיקה הדוקה להתנהלותם של שדות הייצור, התצוגה והביקורת של האמנות היום. במסגרת ביקורים אלה יתקיימו סמינרים, הרצאות, סדנאות וביקורי סטודיו. ביקורי הסטודיו מאפשרים מפגש ודיון של כל סטודנט/ית ו עם האורחים/ות המבקרים/ות בתכנית והמהווים חלק מהמהלך הלימודי של התכנית; בנוסף לאורחים/ות אשר יוזמנו על-ידי התכנית ייעשה מאמץ להיענות ליוזמות של משתתפי/ות התכנית להזמנת אורחים/ות נוספים/ות. התכנית מעודדת ביקורים חוזרים ויצירת קשרים מתמשכים עם צוות של מרצים/ות בינלאומיים/יות ומקומיים/יות.
מבוא ים
כחלק מהמפגשים עם מרצים/ות אורחים/ות יוזמת התכנית סדרת מפגשים עם אוצרים/ות בינלאומיים/ות תחת הכותרת "מבוא-ים". הסדרה נערכת בשיתוף עם גלריה בית הגפן חיפה, ארגון ארטיס וארגון אאוטסט. הסדרה מתמקדת בשאלות של זהות מקומית ואזורית דרך פרקטיקות ופעולות אוצרותיות שונות ודינאמיות. בנוסף להרצאות מקיימים האורחים ביקורי סטודיו עם הסטודנטים/יות בתכנית ופוגשים/ות אמנים/ות פעילים בשדה. מפגשי הסדרה יהיו פיסיים ומקוונים.
במהלך הלימודים יציג כל סטודנט/ית את עבודותיו/ה מספר פעמים במסגרות שונות של התוכנית. תצוגות שייערך בהן דיון המלווה את עבודת הסטודנט/ית במהלך התכנית, הגשות ותערוכות סוף שנה, וכן תצוגות רלוונטיות לנושאים הנידונים בתכנית. חלק מהדיונים פנימיים וחלק נחשף לקהל בתערוכות ו/או פלטפורמות.
כחלק מתכנית הלימודים יוזמת תכנית התואר השני באמנויות פרויקטים של שיתופי פעולה עם בתי ספר ומוסדות בינלאומיים, וכן מוזמנת להיות חלק בארועים וסמינרים בינלאומיים בארץ ובחו"ל. במהלך השנה יישלח לסטודנטים/יות 'קול קורא' בהתאם לפרויקטים השונים.
פרוייקטים רב שנתיים (דוגמאות)
סדנה עם אנדרה זיטל, קליפורניה –Institute of Investigative Living AZ West
סדנה בינלאומית במתחם של האמנית אנדראה זיטל West A-Z במדבר בדרום קליפורניה. סדנה/פרוייקט מחקר קבוצתי העוסק בבחינת גישות שונות לקונספט הבסיסי של צורת חיים אוlife practice; במהלך הסדנה מוזמנים המשתתפים לחוות התנהלות שהיא מעבר לחוויה היומיומית הנורמטיבית. בסדנה משתתפים/ות סטודנטים/יות מבצלאל, אוניברסיטת קולומביה והאקדמיה בשטוקהולם. הסדנה בהנחיית האמנית והיוצרת אנדראה זיטל.
שיתוף פעולה עם האוניברסיטה לאמנויות בטוקיו Tokyo University of Arts
התכנית משתפת פעולה עם האוניברסיטה לאמנויות בטוקיו בפרויקטים שונים במסגרת Global Art Crossing Program ובממסגרת זו שלחה סטודנטים/יות לסמינר מחקרי פיסולי ותערוכה במונסטר גרמניה וסמינר פיסול בטוקיו.
מבנה תכנית הלימודים המעשיים*
*תוכנית הקורסים המעשיים היא חובה וזהה עבור כלל הסטודנטים/יות בתכנית בהתאמה לשנת הלימוד.
שנה א'
הנחיה אישית1 2 נ”ז
סמינר קובייה לבנה 4 נ”ז
סטודיו א' 4 נ"ז
סדנה רב-תחומית 1 עוטף סלמה 2 נ"ז
סדנה רב תחומית 2 4 נ"ז
מרצים אורחים- בְאֹרַח קֶבַע -
סטודיו עצמאי1 2
פרויקט סוף שנה א' 6 נ"ז
___________________________________
סה"כ: 24 נ"ז
שנה ב’
הנחיה אישית 2 2 נ”ז
סטודיו ב' 4 נ"ז
סדנה רב תחומית 1 עוטף סלמה 2 נ"ז
סדנה רב תחומית 2 4 נ"ז
מרצים אורחים - בְּאֹרַח קֶבַע -
סטודיו עצמאי2 2 נ"ז
פרויקט גמר תהליכי הצבה
וגיבוש אוצרותי 2 נ"ז
פרויקט גמר 8 נ"ז
_________________________________
סה"כ: 24 נ"ז
_________________________________
בסיום התוכנית יוענק תואר מוסמך .M.F.A
הלימודים העיוניים כוללים קורסי חובה, קורסי בחירה, סמינרים והרצאות אורח וסדנאות,. הלימודים מתקיימים בימי ראשון בבצלאל, קמפוס הר הצופים ובימי שני לימודים מקוונים בזום, באנגלית.
מבנה תכנית הלימודים העיוניים
שנה א'
3 קורסי בחירה 6 נ"ז
________________________________________
סה"כ 6 נ”ז
שנה ב’
2 קורסי בחירה 4 נ"ז
1 סמינר הנחיה אישית פרויקט גמר 4 נ"ז
_________________________________________
סה"כ 8 נ"ז