אוהד לוי הוא הזוכה בפרס ריבקינד-בן צור לשנת 2025 | בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים

אוהד לוי הוא הזוכה בפרס ריבקינד-בן צור לשנת 2025

התכנית לתואר שני באמנויות בשיתוף מוזיאון תל אביב לאמנות
פורסם ב
3.6.25

האמן אוהד לוי הוא הזוכה ב״פרס ריבקינד-בן צור״ לשנת 2025. הפרס מוענק מטעם התכנית לתואר שני באמנויות בבצלאל בשיתוף מוזיאון תל אביב לאמנות, שם תוצג עבודת הגמר של לוי. ציון לשבח הוענק לאמנית יעל הוניג ולאמן גבריאל חג׳אג׳, בוגרי/ות התכנית גם הם.

״פרס ריבקינד-בן צור״ מוענק מדי שנה לבוגר/ת התכנית לתואר שני באמנויות בבצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים בשיתוף עם מוזיאון תל אביב לאמנות. הפרס כולל מענק כספי מטעם איריס ריבקינד וערן בן צור בסך 40,000 ₪ וכן בחירת עבודת אמנות של בוגר/ת התכנית עבור אוסף האמנות הקבוע של מוזיאון תל אביב לאמנות. העבודה הנבחרת תוצג במוזיאון תל אביב לאמנות במסגרת תערוכה קבוצתית או בתצוגת הקבע של האמנות הישראלית או בתערוכת יחיד – בתוך שלוש שנים ממועד מתן הפרס לזוכה. עבודתו של יאן בולוטוב, הזוכה בפרס בשנה שעברה, מוצגת בימים אלה בתערוכה " ועדיין: מבט על אמנות עכשווית 2025-1985" בביתן איל עופר.

הפרס מוענק למטרת הפיתוח האישי, האמנותי והמקצועי של בוגרי/ות המחזור הטרי של התכנית לתואר שני באמנויות בבצלאל. הפרס נועד לטפח את יצירתם/ן בנקודת זמן ייחודית, בעת יציאה לדרך עצמאית כאמנים/יות פעילים/ות בשדה האמנות, ולעודד מצוינות בתחום האמנות העכשווית, בדגש על יצירה מקורית וחדשנית.

אוהד לוי, זוכה ב״פרס ריבקינד-בן צור״ לשנת 2025, בין היתר עבור עבודתו 'ככל האדם', אשר הוצגה בתערוכת בוגרי/ות התכנית. לוי בוחן בתערוכתו את הדרכים שבהן מתמודד האדם עם חוויית חוסר השליטה בתוך מציאות כאוטית תוך שהוא מחבר בין אמונה, מלאכה ופעולה כפייתית. הוא מצביע על הזיקה בין אמונות תפלות לריטואלים קומפולסיביים, כפי שהדבר מתבטא בפעולות ובסדרים המאפשרים לאדם לשמר תחושת יציבות ושליטה. במצבי קיצון, כאשר אי־הוודאות גוברת, מתעצם הצורך באובייקט פיזי שיוכל לשמש כעוגן המתווך בין העצמי לבין הלא־נודע.

פסל
אוהד לוי, ׳ככל האדם׳, פרויקט גמר, התכנית לתואר שני באמנויות, 2025 (צילום: חלי יוזביץ)

מנימוקי השופטות: "לוי מציג בתערוכתו גוף עבודות מורכב, חוקר ואינטואיטיבי, שבמרכזו הדיאלוג המתמיד בין סדר לכאוס, חומר לרוח, ובין שליטה לאובדן שליטה. ביצירתו שזורים זה בזה תנועות של פיסול, מיפוי, רקמה, כתיבה ורישום (חופשי) – כולן פעולות המנסות לארגן את הלא-ידוע, מתוך הבנה שדווקא בתהליך ההתמודדות מצויה התשובה. פסלי הקמעות הקטנים של לוי אשר כמעט צפים בחלל, מתעקשים להחזיר אחיזה רוחנית במרחב חומרי טעון ולעיתים סוער. ההצבה העדינה בגלריה מייצרת חיבור בין המציאות הפיזית לבין יסודות רוחניים ופסיכולוגיים המספקים, גם אם לרגע קט, מזור בימים טרופים אלה."

חברות הועדה לשנת 2025: מירה לפידות, אוצרת ראשית; דלית מתתיהו, אוצרת בכירה לאמנות ישראלית; ענת דנון סיון, אוצרת ומנהלת המחלקה לרישום והדפס. משקיפים: איריס ריבקינד בן צור, פרופ׳ דור גז.

במסגרת הליך בחירת העבודה הזוכה לשנת 2025 חברי ועדת השיפוט סיירו בתערוכת הבוגרים/ות של התכנית ועברו על כלל תיקי העבודות של בוגרי/ות המחזור. פעולה זו נועדה להעמיק את השיח המקצועי בין צוות אוצרות המוזיאון לבין בוגרי/ות התכנית ולחשוף את דור האמנים/ות העכשווי ופועלו לזירת האמנות המקומית והבינלאומית. חברי ועדת השיפוט העניקו גם ציון לשבח לגבריאל חג'אג' וליעל הוניג על תערוכת גמר יוצאת דופן.

מיצב
גבריאל חג׳אג׳, ׳חדש אולי סופי׳, פרויקט גמר, התכנית לתואר שני באמנויות, 2025 (צילום: דניאל חנוך)
צילום
יעל הוניג, ׳קאנון לעצמות׳, פרויקט גמר, התכנית לתואר שני באמנויות, 2025 (צילום: יונתן הוניג)

החזון של מייסדי הפרס, איריס ריבקינד וערן בן צור, מתמקד בשיתוף הפעולה הייחודי שנרקם בין שני מוסדות אמנות ותיקים ומרכזיים בישראל, שזכו למעמד של יוקרה ולהכרה בין-לאומית רחבה: התכנית לתואר שני באמנויות בבצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים ומוזיאון תל אביב לאמנות. עבור התורמים הפרס הוא גם הזדמנות לחזק, לקדם ולעודד את הזיקה שבין העולם האקדמי לבין הזירה המוזיאלית בישראל.