רשות המחקר והחדשנות
مكتب الأبحاث والابتكار
Research & Innovation Authority
מכון בצלאל לחקר המרחב
מהווה חממה לפיתוח מחקר עדכני בתחומי הארכיטקטורה, האורבניזם, הנוף והסביבה על ידי חוקרות וחוקרים מבצלאל ועמיתים אורחים. הוא ישמש כפלטפורמה למחשבה ביקורתית, למפגש בין חוקרים ולמחקר המשלים ותומך את העבודה האקדמית השוטפת של בית הספר לארכיטקטורה.
המחקר אשר יקודם במכון יעודד חשיבה קונקרטית וביקורתית, מתוך כוונה לגדל דור חדש וערני של חוקרות וחוקרים בעלי עניין בסוגיות חברתיות, מרחביות וסביבתיות, בעלי כישורי מחקר, תיעוד וייצוג גבוהים, אנשי תרבות ואמנות מקוריים ויצרניים, מתכננים השואפים לבחון לעומק ולהגדיר מחדש את תחומי הידע והפעולה בסביבה המקומית הקונפליקטואלית ובסביבה הגלובלית המשתנה של העת הנוכחית. המכון יקדם פרויקטים בעלי חשיבות אשר אינם נמצאים בהכרח על סדר היום של הפרקטיקה המקצועית או של השוק המסחרי אך הם בעלי ערך סגולי אקדמי. מסגרת אינטלקטואלית פתוחה ופולמית אמורה לטפח את המתח בין הדיון האקדמי-תיאורטי לבין המציאות החברתית, הכלכלית והפוליטית.
בנוסף לעידוד וליווי של מחקרים מקיפים הממומנים על ידי קרנות מחקר בארץ ובעולם, המכון יתמוך בעבודה שוטפת בעלת אופי מחקרי של מורי ותלמידי בית הספר לארכיטקטורה. המכון יתמוך, יאסוף ויפתח חומרים בעלי ערך המצטברים במסגרות הסטודיו, המעבדות והקורסים השונים בבית הספר, וכן ינגיש אותם לסטודנטים, לצוות ההוראה, לקהילה המקצועית ולציבור הרחב באמצעות סדרות של כנסים וימי עיון, הוצאה לאור של פרסומים, מדיה חברתית ופלטפורמות דיגיטליות.
מכון המחקר יתמקד (בשלב הראשון) במחקרים ובפרויקטים תחת המקבצים התמטיים הבאים:
- המרחב החברתי-אזרחי-פוליטי
- אנתרופוקן, סביבה ואקלים
- היסטוריה, תיאוריה וביקורת של הארכיטקטורה
- אורבניזם ורורליזציה
- תרבות חומרית בסביבה הבנויה והפתוחה
- שימור ביקורתי ונופים היסטוריים אורבניים
מקבצים אלו יהוו בסיס להקמת מעבדות מחקר ייעודיות, כל אחת בתחומה. מעבדות אלו תאפשרנה שיתופי פעולה ספציפיים עם מחלקות אחרות בבצלאל, כמו גם מחוץ לה.
למעבר לעמוד המכון באתר בצלאל הקליקו כאן
המרכז לחקר הביטוי החזותי של השואה
"אחרי מותם של העדים האחרונים אסור להפקיר את זכר השואה בידי ההיסטוריונים לבדם, עכשיו מגיעה שעתה של היצירה האמנותית" אהרון אפלפלד
הביטוי החזותי מהווה כיום את האמצעי המרכזי להנצחה ורכישה של ידע על אודות השואה. ראשיתו של המדיום החזותי עם פרסום תמונות וסרטים שחשפו את הזוועה הנאצית בזמן אמת, המשכו עם היותו בסיס ליצירת תודעת השואה עליה הושתתה ההנצחה וכיום, בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות הוא מהווה את האמצעי הפופולרי, הזמין והנגיש ביותר ליצירת מודעות ציבורית, הפצת הידע והנחלת זכרה של השואה. אך בעולם שבו האחריות למסירת הידע עברה מההיסטוריון המקצועי לידיו של האמן החזותי, גברה גם סכנת ההשכחה, הסילוף וההכחשה של קווי היות רצח היהודים על ידי הנאצים ועוזריהם מעשה רצח עם חסר תקדים.
המרכז לחקר הביטוי החזותי של השואה בבצלאל מציע פלטפורמה אקדמית המתמקדת בבחינת מופעיו השונים של הביטוי החזותי הקשורים בשואה, כגון ציור, פיסול, קולנוע, צילום, קומיקס ואיור המייצרים שפה של סימנים וסמליים, המשמשים כתשתית ההפצה המרכזית של ידע היסטורי על אודות השואה, בהיותה מעשה רצח עם חסר תקדים הנזכר ומונצח בשיח הציבורי בישראל ובעולם כולו. זאת תוך התייחסות לשינויים התכופים באופן צבירת הידע ועיצוב התודעה שהם תולדה של הפיתוחים הטכנולוגיים, משפיעים באופן ישיר על מעמדה של יצירת האמנות כאחראית על הפצת ידע היסטורי.
המרכז מציע לחוקרים מהארץ ומחו"ל חממה אקדמית המעודדת מפגש, לימוד ומחקר, בה יוכלו לממש חוקרים וסטודנטים את סקרנותם ללמוד על הטרגדיה הגדולה ביותר של העם היהודי, תוך עידודם לטול להמשיך ולעסוק בהנצחת זכה של השואה גם בהמשך חייהם המקצועיים.
חזון
המרכז לחקר הביטוי החזותי של השואה שואף לקיים מסגרת מחקר אקדמית חדשנית העוסקת בשלל האופנים בהם ביטויים חזותיים של השואה משמשים כמעצבים המרכזיים בימינו של ידיעה, תודעה והנצחה של השואה.
סגל
ד"ר ליאור אלפרוביץ, ראש המרכז
צור קשר ב e-mail
חברי ועדת ההיגוי:
פרופ' מולי בן ששון
ד"ר אורי ברטל
ד"ר יואב פרידמן
פרופ' אשר סלה
פרופ' מישל קישקה
עמיתות מחקר:
אנני גרובו - דרייפוס
אירנה קמפניה
הביטוי החזותי של השואה מראשיתו ועד ימינו - ד"ר ליאור אלפרוביץ
קורס זה מבקש, אפוא, לשרטט את גבולות מפת הפעולה של ניסיונות הייצוג השונים תוך בחינה של אופני הביטוי החזותי שלה. כך באמצעות הכרות עם יצירות הגות, אומנות ותרבות שונות, יכירו הסטודנטים והסטודנטיות את האופנים בהם נעשה פעולת תרגום תולדות השואה לשפה ויזואלית, שהיא עצמה פרשנות של היוצר על אודות משמעותה. ולאחר מכן יפנו להכרות מעמיקה יותר עם המפעלים והיצירות שהותירו חותם משמעותי בהשתקפותה של השואה בתודעה הציבורית בארץ ובעולם. קטעי עלילה ותיעוד מתוך סרטים ותוכניות טלוויזיה, אתרי הנצחה, מונומנטים ורומנים גרפיים, זאת לצד השלמת רקע היסטורי ותיאורטי על אודות השואה עצמה, הנצחתה ודרכי ההתייחסות המחקרית כלפיה.
מטבע אופי הנצחת השואה בישראל, לעיתים נדמה כאילו המאורע ההיסטורי עצמו מיוצג באופן כמותי, המתגלם במספר ששה מיליון, המבטא בזיכרון הקולקטיבי את מניין הנרצחים ואגב כך משקף את היקפה וממדיה של השואה. קורס פרו סמינר זה מבקש להרחיב את זווית הראייה ולבחון את רצח העם היהודי במהלך מלחמת העולם השנייה בארצות הכיבוש הנאצי כמעשה רצח לא רק של אנשים, אלא גם של היהדות כתרבות (Civilization). פרו סמינר זה מבקש אפוא להציג את הפזורה היהודית במרכז ובמזרח אירופה, שאמנם אפיינו אותה מאפיינים שהיו ייחודים לכל קהילה וקהילה, כגון פולקלור, שפה ותרבות (Culture), אך כל אלו נתפסו בעיניי הנאצים כתרבות אחת שאת תהליך השמדתה אפשר לכנותו כ- Judocide.